Trichet: inflatia din zona euro ar putea accelera in continuare

Joi, 03 Februarie 2011, ora 23:31
1305 citiri
Trichet: inflatia din zona euro ar putea accelera in continuare

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, estimeaza ca inflatia din zona euro ar putea accelera in continuare in acest an depasind tinta institutiei in cea mai mare parte a anului, insa evolutia nu ameninta stabilitatea preturilor pe termen mediu, informeaza Mediafax. 

Inflatia din zona euro a accelerat la 2,4% in ianuarie, cel mai rapid ritm din ultimele 15 luni. Tinta BCE privind cresterea preturilor de consum este de putin sub 2%.

"Continuam sa vedem semne ale unei presiuni ascendente pe termen scurt asupra inflatiei, datorata in principal preturilor energiei si materiilor prime.

Aceasta nu a afectat pana acum aprecierile noastre ca preturile vor ramane stabile", a afirmat Trichet la conferinta de presa care a urmat sedintei de joi a Consiliului BCE, care a mentinut dobanda de politica monetara la 1%.

Oficialul BCE a intarit asteptarile analistilor ca institutia financiara ar putea reincepe procesul de reducere a gamei de masuri anticriza prin care asigura finantare bancilor.

"Piata de capital da semne ca functioneaza mai bine", a mentionat Trichet.

El a adaugat ca BCE ruleaza in continuare programul prin care cumpara obligatiuni pentru sprijinirea tarilor din zona euro confruntate cu probleme legate de datorii. 

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#jean-claude trichet, #banca centrala europeana, #inflatie, #zona euro, #cresterea preturilor , #stiri Jean Claude Trichet