Trichet: Europa va avea un guvern federal

Luni, 05 Septembrie 2011, ora 15:34
1735 citiri
Trichet: Europa va avea un guvern federal

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat luni ca, daca guvernele din zona euro nu adopta politici si masuri adecvate, acestea ar trebui sa poata fi hotarate de o entitate centrala, spre exemplu de un guvern federal al uniunii monetare.

"Cred ca, intr-o zi, poporul european va avea o confederatie. Ne putem imagina un guvern federal", a afirmat Trichet intr-o conferinta de presa, citat de Reuters.

El a adaugat ca sectorul financar al trebui decuplat de riscul datoriilor de stat din zona euro, propulsat semnificativ de criza.

Trichet a aratat ca statele din zona euro trebuie sa implementeze "imediat" consolidarea Fondului European de Stabilitate Financiara aprobata in iulie, odata cu al doilea acord de interventie financiara internationala pentru Grecia.

Oficialul a spus ca guvernele au progresat doar pana la jumatate cu reformele necesare pentru consolidarea sectorului financiar fragil si a cerut un model de guvernare mai puternic in zona euro, care sa includa, poate, o autoritate centrala capabila sa anuleze sau sa modifice deciziile luate de tari daca acestea nu se incadreaza in reglementarile bugetare.

"Este clar ca avem nevoie absoluta si totala ca toate deciziile sa fie implementate imediat ce au fost luate de diferitii sefi de stat si de guvern", a afirmat Trichet.

Presedintele BCE se refera cel mai probabil la Slovacia
, unde seful unui partid din alianta de guvernare a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca parlamentul va vota cel mai devreme in decembrie privind consolidarea Fondului de Stabilitate.

Liderii europeni doresc adoptarea initiativei pana la inceputul lunii octombrie.

Trichet a mai aratat ca este nevoie de un val de reforme economice structurale in zona euro, pentru imbunatatirea productivitatii, sustinerea cresterii economice si potentialului de angajare.

El a adaugat ca uniunea monetara are nevoie de o consolidare substantiala a Pactului de Crestere si Stabilitate, care guverneaza politica fiscala a statelor membre.

"Ne putem imagina ca maine, dincolo de ce putem vedea acum, daca in pofida recomandarilor o tara nu ia sau nu poate lua deciziile necesare, ar trebui sa fie posibil ca acestea sa fie luate de la centru, din centrul monedei unice", a comentat oficialul.

El considera ca un guvern economic centralizat al zonei euro ar trebui sa devina responsabil pentru sistemul bancar, sa permita astfel sectorului financiar sa se decupleze de riscurile de tara.

Mandatul lui Trichet la conducerea BCE se va incheia in luna noiembrie, functia urmand sa fie preluata de catre Mario Draghi, in prezent guvernator al Bancii Italiei.

#trichet guvern federal, #europa, #zona euro , #stiri Jean Claude Trichet