Trichet: euro nu este atacat speculativ

Duminica, 16 Mai 2010, ora 23:39
1399 citiri
Trichet: euro nu este atacat speculativ

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, neaga ca moneda euro ar fi atacata speculativ, in pofida scaderii puternice inregistrate recent, si considera ca este nevoie de un "salt cuantic" in supravegherea deficitelor bugetare, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Potrivit revistei germane Der Spiegel, Trichet a declarat ca Europa are nevoie de schimbari profunde pentru a preveni si pedepsi proasta administrare de catre statele membre a politicilor economice.

Trichet a adaugat ca pietele financiare sunt in cea mai dificila situatie de la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, posibil chiar de la Primul Razboi Mondial, insa a negat concret ca guvernele statelor membre ar fi fortat BCE sa se alature initiativei de 750 miliarde euro pentru stabilizarea situatiei si pentru sustinerea tarilor din zona euro aflate in dificultate.

In interviul acordat Der Spiegel, Trichet sugereaza ca guvernele europene sunt raspunzatoare pentru scaderea euro in masura mai mare decat pietele monetare. Euro a scazut vineri la minimul ultimelor 18 luni fata de dolar, la cel mai redus nivel de la falimentul Lehman Brothers.

"Nu se pune problema unui atac asupra euro. Are legatura cu sectorul public, si deci cu stabilitatea financiara din zona euro. E clar ca principala raspundere a europenilor este sa ia masuri adecvate pentru a combate actualele tensiuni din Europa", a aratat seful BCE.

Euro a cazut vineri pana la un minim de 1,2358 dolari/euro, dupa ce anul trecut s-a tranzactionat pentru o perioada in apropierea nivelului de 1,5 dolari/euro. Investitorii se tem de impactul economic masurilor de austeritate luate de statele din zona euro.

Trichet a respins categoric ideea de iesire a Greciei din zona euroTrichet si a cerut totodata o mai buna monitorizare a bugetelor de stat din zona euro, care potrivit reglementarilor UE ar trebui sa nu depaseasca 3% din PIB, insa in cazul unor state, spre exemplu, Irlanda sau Grecia, indicatorul s-a apropiat de 14% din PIB in 2009.

"Nu, asta nu este o optiune. Cand o tara intra in uniunea monetara, soarta ei devine comuna cu cea a celorlalte state. Avem nevoie de un salt cuantic in supravegherea reciproca a politicilor economice in Europa.

Avem nevoie de mecanisme imbunatatite pentru prevenirea si pedepsirea devierilor. Avem nevoie de o implementare efectiva a controlului mutal, de sanctiuni efective pentru incalcarea Parcului de Crestere si Stabilitate.

BCE lanseaza un apel pentru schimbari profunde", a afirmat el. Trichet a respins totodata ideea ca BCE, institutie a carei credibilitate a fost construita pe independenta politica absoluta de care dispune, ar fi fost fortata de guvernele din zona euro sa participe la programul de stabilizare a pietelor financiare.

"Astea sunt prostii. Luam decizii complet independent si ne-am batut de multe ori cap in cap cu guvernele", a spus oficialul european. UE si FMI au decis sa creeze un fond de imprumuturi si garantii de 750 miliarde euro la care sa poata apela statele zonei euro aflate in dificultate.

BCE a anuntat simultan ca va incepe sa cumpere obligatiuni guvernamentale emise de statele zonei euro pentru sustinerea pietei. 

#bce, #euro, #trichet , #stiri Jean Claude Trichet