Trichet: Economia mondiala e aproape de revenirea la crestere

Luni, 11 Mai 2009, ora 17:34
1629 citiri
Trichet: Economia mondiala e aproape de revenirea la crestere

Economia mondiala este aproape de punctul care va marca revenirea la crestere, care s-a accelerat deja in unele state, iar bancile centrale trebuie sa pregateasca strategii de renuntare la masurile de stimulare pentru evitarea riscurilor inflationiste, a aratat presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, potrivit Mediafax.

Seful BCE a avertizat totodata ca bancile centrale trebuie sa ramana in alerta, intrucat procesul de corectie a dezechilibrelor mondiale, precum si incertitudinile legate de economia mondiala continua.

"Economia mondiala se afla intr-un punct care marcheaza revenirea la crestere, iar unele tari l-au depasit deja", a afirmat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) intr-o conferinta de presa.

Cele mai importante banci centrale din lume au redus dobanzile de politica monetara la niveluri record si au adoptat masuri neconventionale de relaxare a politicilor, in timp ce guvernele au introdus o serie de masuri de stimulare economica, pentru a combate recesiunea.

"Pregatirea unor strategii de renuntare la masurile de stimulare economica sunt esentiale. Trebuie sa fim siguri ca preturile vor fi stabile pe termen mediu si lung", a avertizat Trichet.

El a aratat ca bancile centrale trebuie sa mentina masurile de relaxare atat cat este necesar, dar in acelasi timp sa previna materializarea riscurilor inflationiste, pe termen mediu.

In ultimele sedinte de tranzactionare, indicele bursier global MSCI a atins un maxim al anului 2009, iar conditiile de pe pietele de credit si monetare s-au imbunatatit, in urma optimismului generat de datele economice pozitive.

Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#banci, #centrale, #economie, #mondiala, #trichet , #stiri Jean Claude Trichet