Trichet: Cresterea economiei mondiale este robusta

Luni, 08 Martie 2010, ora 16:03
1264 citiri
Trichet: Cresterea economiei mondiale este robusta

Cresterea economiei mondiale este robusta, iar imbunatatirea situatiei de pe pietele financiare arata ca anumite masuri exceptionale de sprijinire a sectorului bancar pot fi retrase, a declarat, luni, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, citat de Reuters.

Investitorii nu ar trebui sa interpreteze retragerea masurilor exceptionale ca semn al cresterii dobanzilor de politica monetara, a spus seful BCE, care a prezidat o reuniune privind economia mondiala organizata de Banca Reglementelor Internationale.

"As spune ca la nivel mondial perceptia este ca economia va evolua pozitiv, iar cu exceptia unor corectii, cresterea a fost confirmata ca robusta", a afirmat el, citat de Mediafax.

Sefii bancilor centrale prezenti la intalnire, intre care guvernatorul Bancii Chinei, Zhou Xiaochuan, si cel al institutiei similare din Japonia, Masaaki Shirakawa, au indemnat guvernele sa stabilizeze situatia cheltuielilor bugetare, a adaugat Trichet.

Odata cu revenirea economiilor din criza, marile banci centrale au inceput sa retraga masurile exceptionale, insa deciziile nu trebuie interpretate ca semnale al cresterii dobanzilor de politica monetara, a spus presedintele BCE.

"Situatia pietei se imbunatateste, asa ca putem retrage aceste forme de sprijin fara interpretari exagerate si fara a da impresia ca schimbam politica monetara", a declarat Trichet.

BCE a decis joi sa mentina dobanda de politica monetara la minimul record de 1%, nivel stabilit in urma cu zece luni, si va relua din aprilie licitatiile pentru imprumuturile la trei luni acordate bancilor, a declarat presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, decizia fiind parte a procesului de retragere a masurilor extraordinare de sprijinire a lichiditatilor pe pietele financiare.

#trichet, # crestere, # economie, # mondiala , #stiri Jean Claude Trichet