Statele din zona euro nu mai pot ignora avertismentele CE

Miercuri, 28 Septembrie 2011, ora 16:25
1228 citiri
Statele din zona euro nu mai pot ignora avertismentele CE

Statele din zona euro nu vor mai putea sa ignore avertismentele Comisiei Europene privind corectarea politicilor lor bugetare, conform pachetului de legi privind guvernanta economica adoptat, miercuri, de Parlamentul European.

Conform unui comunicat al PE, noua legislatie mareste transparenta, cere mai multa responsabilitate din partea statelor si amelioreaza calitatea si corectitudinea statisticilor, asigurandu-se ca acestea sunt colectate independent.

Potrivit sursei citate, votul in plen a fost strans, grupurile de centru-stanga abtinandu-se sau votand impotriva unor parti ale acordului, temandu-se ca pachetul se concentreaza prea tare pe corectarea bugetara in detrimentul cresterii economice si ocuparii fortei de munca.

Partea privind dezechilibrele macroeconomice a obtinut o majoritate larga, deoarece grupurile de centru-stanga considera ca acordul a gasit echilibrul potrivit intre indicatorii economici si dimensiunea sociala.

In urma o saptamana, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a felicitat negociatorii parlamentari pentru ca au rezistat tentativelor de diluare a pachetului. 

"Comparand acordul cu propunerile initiale, vad o ameliorare substantiala. Trebuie sa multumesc Parlamentului pentru acest lucru", a declarat acesta.

Votul a avut loc la doua saptamani dupa ce cateva state membre, conduse de Franta, au renuntat sa insiste ca avertizarea unei tari sa aiba acordul Consiliului.

Deputatii europeni se temeau ca aceasta regula ar duce la acorduri in spatele usilor inchise, in urma carora tarile care ar avea nevoie de reforme bugetare ar fi lasate in pace, se arata in comunicat.

Conform noilor reguli, deciziile Comisiei sunt adoptate daca statele din zona euro nu obtin o majoritate pentru a le respinge. Guvernele nu vor putea nici sa aleaga sa nu faca nimic, deoarece avertismentul va fi emis in cazul in care Consiliul nu voteaza in 10 zile de la propunerea Comisiei.

In cazul in care Consiliul voteaza impotriva propunerii Comisiei, rezultatul votului va fi facut public, iar Consiliul va trebui sa ofere Parlamentului European o explicatie publica.

 

Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#state zona euro, #crestere economica, #euro , #stiri Jean Claude Trichet