Sarkozy: Austeritatea nu este o masura anticriza

Marti, 23 Iunie 2009, ora 09:34
924 citiri
Sarkozy: Austeritatea nu este o masura anticriza

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a exclus cresterea impozitelor si masurile de austeritate, ca metode de a combate criza economica si a anuntat ca va contracta noi imprumuturi pentru a finanta investitiile, in pofida cresterii deficitului bugetar, transmite Reuters, citat de NewsIn.

"Nu voi conduce o politica de austeritate, pentru ca aceasta a dat intotdeauna gres in trecut", a declarat el luni in fata camerelor reunite ale Parlamentului.

Discursul sustinut la Versailles a fost considerat ocazia potrivita pentru a-si prezenta prioritatile pentru a doua jumatate de mandat si pentru a-si relansa agenda de reforme.

Desi Franta se confrunta cu un deficit bugetar de doua ori mai mare decat limita impusa de Uniunea Europeana, Sarkozy a pledat pentru investitii ample in diverse domenii, de la educatie la sanatate si cercetare, si a spus ca trebuie gasiti bani pentru a finanta aceste proiecte.

"Nu putem continua sa ne fixam prioritati si sa nu furnizam mijloacele financiare necesare pentru a le atinge", a spus el, adaugand ca investitiile pe care le are in vedere vor necesita "mijloace considerabile".

"Nu le putem realiza in contextul strict al bugetului anual".

Declaratiile lui Sarkozy vin la o zi dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet spusese ca nu este loc pentru noi indatorari sau cheltuieli si dupa ce ministrul bugetului Eric Woerth anuntase ca deficitul Frantei va depasi 7% din PIB in 2009 si 2010.

In aceste conditii, Sarkozy a anuntat ca Parisul va contracta un nou imprumut, fie de pe pietele financiare, fie de la populatie, asa cum a facut fostul premier Edouard Balladur in 1993.

Sarkozy, care a criticat adesea "capitalismul anglo-saxon", a apreciat ca actuala criza subliniaza virtutile traditiei franceze privitoare la investitiile publice majore si cheltuielile sociale relativ generoase.

"Criza a readus la moda modelul francez", a spus Sarkozy, care a promis si sa nu dea inapoi de la reforme curajoase.

Criza este o "sansa istorica" de schimbare.

"Ceea ce nu facem acum nu vom face nici mai tarziu", a spus el.

Detaliile unei reforme a pensiilor vor fi convenite dupa consultari ample, anul viitor, a anuntat el, adaugand ca "totul trebuie repus in discutie", inclusiv problema sensibila a ridicarii varstei de pensionare.

Presedintele francez a promis si o reforma a complexei retele de institutii locale, imbunatatirea sistemului penitenciar si cresterea eficientei. De asemenea, el a spus ca vrea ca Franta sa mearga "cat mai departe posibil" cu taxarea poluarii cu dioxid de carbon, pentru a combate poluarea.

Discursul nu a continut anunturile detaliate asteptate, iar opozitia socialista, care a boicotat dezbaterea ce a urmat, l-a redus la "vorbarie fara rost". Totusi, atentia acordata investitiilor a fost salutata de asociatia patronatelor, MEDEF.

Presedintele francez a mai anuntat ca o remaniere asteptata de clasa politica franceza va avea loc miercuri, iar prima sarcina a noului guvern va fi sa decida prioritatile si sa gaseasca surse de finantare.

Sarkozy este primul presedinte al Frantei care se adreseaza Parlamentului dupa 1848. Evenimentul a fost posibil datorita unui amendament constitutional introdus anul trecut.

Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Un gigant francez închide o fabrică din Polonia și o mută în România. E vorba de peste 400 de locuri de muncă
Producătorul francez de anvelope Michelin, cu afaceri anuale de aproape 30 miliarde euro, va închide fabrica de anvelope pentru camioane grele din Polonia, de la Olsztyn, unde lucrează...
#austeritate, #criza, #francez, #presedinte, #sarkozy , #stiri Jean Claude Trichet