Sarkozy: Am dreptul de a pune sub semnul intrebarii decizia de politica monetara luata de BCE

Joi, 10 Iulie 2008, ora 13:06
1339 citiri
Sarkozy: Am dreptul de a pune sub semnul intrebarii decizia de politica monetara luata de BCE

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat, joi, ca are dreptul sa isi exprime indoielile fata de deciziile de politica monetara luate de Banca Centrala Europeana (BCE), in cadrul unei dezbateri asupra politicilor economice din Uniunea Europeana, relateaza Reuters."Nu pundem la indoiala independenta Bancii Centrale Europene atunci cand ne intrebam daca este normal ca dobanda de politica monetara sa fie de 4,25%, cand in Statele Unite nivelul este de 2%", a declarat Sarkozy in fata parlamentului european.


BCE a majorat saptamana trecuta dobanda de referinta, pentru a combate accentuarea inflatiei, in ciuda faptului ca Sarkozy si alti politicieni au avertizat ca masura ar putea afecta ritmul de crestere al zonei euro.


 Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a respins anterior criticile Frantei la adresa deciziei de politica monetara, spunand ca a primit reactii pozitive la prima majorare a dobanzii dupa mai mult de un an.


Trichet a mai declarat ca banca centrala a actionat pentru interesul public si potrivit misiunii de a asigura stabilitatea in zona euro.