Presedintele Eurogroup: Fondul monetar european va fi infiintat in cele din urma

Vineri, 12 Martie 2010, ora 17:32
1406 citiri
Presedintele Eurogroup: Fondul monetar european va fi infiintat in cele din urma

Fondul monetar european (FME), destinat ajutarii tarilor aflate in impas financiar, va fi cu siguranta infiintat in viitor, insa un astfel de proces va avea nevoie de mult timp, a declarat presedintele forumului ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, citat de Les Echos si preluat de NewsIn.

El a precizat ca ideea fondului monetar european nu este pe ordinea de zi a urmatoarei reuniuni lunare a ministrilor de finante din zona euro, ce va avea loc luni.

"Nu este inclusa pe agenda de luni, pentru ca trebuie sa asteptam o propunere oficiala din partea Comisiei Europene, a Germaniei, a Frantei", a afirmat Junker.

"In niciun caz nu se pune problema de a trece peste clauza din Tratatul de la Maastricht care interzice salvarea financiara a unei tari", a asigurat Junker, sustinand totusi ideea infiintarii FME.

Fondul "nu va fi infiintat imediat, ar putea dura mai multe luni, si nu este destinat numai rezolvarii problemei Greciei", a mai spus el.

Infiintarea FME a fost adusa in discutie in principal de unii politicieni germani, ideea fiind sustinuta de ministrul german de finante Wolfgang Schauble si de cancelarul Angela Merkel.

Miercuri, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, nu a exclus ideea fondului monetar european, insa a precizat ca propunerea trebuie sa fie studiata atent. 

#eurogrup, #european, #fondul, #monetar, #presedinte , #stiri Jean Claude Trichet