Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Presedintele BCE: Criza financiara este fara precedent dupa al Doilea Razboi Mondial

Presedintele BCE: Criza financiara este fara precedent dupa al Doilea Razboi Mondial
Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a apreciat ieri ca actuala criza financiara este "un eveniment care nu s-a mai intamplat de la al Doilea Razboi Mondial" si a cerut o mai buna coordonare a europenilor pentru a-i face fata, transmite AFP. "Nimic din ce s-a intamplat in trecut nu seamana cu ceea ce se intampla acum", a declarat Trichet postului de televiziune France 24. "Evenimentele la care asistam sunt probabil cele mai grave de dupa al Doilea Razboi Mondial", a continuat el. "Este un fenomen de foarte, foarte mare amploare", "o perioada de incertitudine absolut exceptionala", a subliniat el.


Subliniind ca aceste evenimente nu trebuie lasate sa se mai repete, el a apreciat ca "trebuie revizuite toate elementele sistemului financiar mondial"."Sunt evenimente extrem de importante si grave, care trebuie sa ne determine sa tragem absolut toate invatamintele", a declarat el, apreciind ca situatia este de natura sa determine "schimbari foarte profunde".In timp ce europenii sunt divizati in ceea ce priveste modul cum trebuie sa raspunda crizei, cu o zi inaintea unui minisummit european de sambata de la Paris, presedintele BCE a dat asigurari ca Europa este unita. Guvernele europene "au facut fata luand decizii dificile si rapide adaptate circumstantelor", a declarat el.Intrebat in legatura cu ideea unui plan de salvare european dupa modelulplanului Paulson pentru Statele Unite, el a raspuns ca, din informatiile sale, "nu exista propuneri pentru un plan care ar fi echivalentul celui din Statele Unite".Planul Paulson, care mai trebuie aprobat de Camera Reprezentantilor, se refera la deblocarea a 700 de miliarde de dolari si trebuie sa permita cumpararea activelor neperformante ale bancilor americane."Vom vedea ce se va decide (...) dupa reuniunea de la Paris", a spus Trichet, care va participa la aceasta, alaturi de sefii de stat si de guvern francez, britanic, italian si german, si de presedintele Comisiei Europene Jose-Manuel Barroso si al Eurogrup Jean-Claude Juncker. "Dar a spune ca trebuie neaparat sa imitam ceea ce se face in Statele Unite este o naivitate, noi nu suntem Statele Unite", a spus el.Intrebat ce forma trebuie sa ia replica europeana la criza, Trichet a apreciat ca trebuie facut "in asa fel incat toti cei interesati sa se poata coordona cat mai bine posibil", desi responsabilitatile guvernelor "sunt individuale".Pe de alta parte, el s-a aratat optimist in privinta inflatiei, vazand in "economia reala factori care vor diminua riscurile de inflatie viitoare", in special scaderea pretului petrolului. Riscurile "nu au fost complet eliminate", iar acesta este motivul pentru care BCE a mentinut joi dobanda cheie la 4,25%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1911 ori