Politica monetara est-europeana ia o pauza in decembrie

Joi, 20 Decembrie 2007, ora 12:00
959 citiri
Politica monetara est-europeana ia o pauza in decembrie

Banca Japoniei a anuntat azi dimineata mentinerea ratei cheie a dobanzii la 0.50% - totodata retrogradand perspectivele economice pentru prima data in ultimii 3 ani. Votul de politica monetara a fost de asemenea unul unanim. Astfel, obiectivul principal al mandatului actualului guvernator al bancii centrale nipone, Toshihiko Fukui, care de altfel expira in martie anul viitor - acela de a normaliza treptat dobanzile - ramane departe de a se materializa.

Estimarea 'IFO' conditiilor economice si de afaceri din Germania a afisat in decembrie cea mai mica valoare a ultimilor aproape 2 ani. Ingrijorarile, printre altele, se refera la pretul record atins in piata petrolului la sfarsitul lunii trecute, preturile la nivelul producatorilor in Germania care in noiembrie au notat cea mai mare rata de crestere in ultimele 19 luni, si inflatia la nivelul consumatorilor care in noiembrie a inregistrat cel mai important avans in ultimii 12 ani.

Banca Centrala Europeana tinteste o inflatie anuala sub 2.0%, si la cea mai recenta sedinta de politica monetara (6 decembrie) a decis mentinerea dobanzii cheie la 4.00%.

Guvernatorul Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a avertizat inca o data ieri la Bruxelles in fata unei comisii speciale a Parlamentului European asupra presiunilor inflationiste in zona euro. Desi o asemenea declaratie semnaleaza ca, cel putin teoretic, banca centrala a zonei euro nu este pregatita sa taie rata cheie a dobanzii in incercarea de a calma piata monetara, in a doua jumatate a acestui an coerenta nu a fost tocmai punctul forte al celor mai importante banci centrale ale lumii.

Banca centrala a Poloniei a anuntat ieri mentinerea ratei cheie a dobanzii la 5.00% - dupa ce aceasta a crescut de 4 ori din luna aprilie. Desi in linia asteptarilor generale, decizia vine pe fondul unei inflatii de 3.6% in noiembrie - cea mai notabila cifra in aproape 2 ani. Totusi, preturile la nivelul producatorilor au crescut in noiembrie sub asteptari, 2.6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce productia industriala s-a majorat - din nou, sub asteptari - cu 8.3% fata de noiembrie 2006 (teoretic ambele cifre, desi publicate tot ieri, nu au fost cunoscute de catre banca centrala inaintea deciziei sale de politica monetara).

Totodata, banca centrala a Cehiei a decis ieri mentinerea dobanzii cheie la 3.50% - dupa ce aceasta a crescut de 4 ori din luna mai a anului curent. Inflatia a atins 5.0% in noiembrie.

La sfarsitul lunii trecute, ambele banci centrale au majorat ratele cheie ale dobanzii in Polonia si Cehia cu 25 bps - accentuand presiunile de cumparare asupra zlotului polonez si a coroanei cehe in fata monedei unice europene si a dolarului american.

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.