"Pietele devin din nou riscante, iar bancherii redevin tentati de risc"

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 15:00
1053 citiri
"Pietele devin din nou riscante, iar bancherii redevin tentati de risc"

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care ii avertiza pe investitori, cu doi ani inainte de declansarea crizei financiare, ca subestimeaza riscurile de pe pietele financiare, ar putea lansa un nou avertisment, relateaza Bloomberg, noteaza NewsIn.

Trichet si alti bancheri centrali s-au intalnit duminica, la Basel, in Elvetia, cu directori de institutii financiare, dupa ce mai multi oficiali s-au aratat ingrijorati ca bancile vor refuza inasprirea reglementarilor si vor imbratisa din nou o politica riscanta pe masura ce economiile ies din criza.

Temerile invocate au aparut odata cu cresterea record a creditelor acordate in China. In plus, Goldman Sachs Group Inc. a raportat castiguri record, iar indicele bursier MSCI World a urcat cu 74% fata de luna martie.

"Deoarece lichiditatea este abundenta, exista cu siguranta un pericol de aparitie a comportamentelor de risc excesiv", a declarat economistul ING Group, Carsten Brzeski.

"Totusi, bancile centrale se confrunta cu o dilema, deoarece cu greu ar putea face altceva in prezent decat sa atentioneze bancile", a mai spus acesta.

De altfel, pe 9 ianuarie, presedintele Consiliului de Stabilitate Financiara, Mario Draghi, spunea ca pietele ar putea fi prea optimiste privind redresarea economica. Cu doua zile mai devreme, presedintele Federal Reserve din Kansas City, Thomas Hoenig, aprecia ca ar trebui actionat "mai bine mai devreme decat mai tarziu" referitor la reducerea stimulilor.

"Pietele devin din nou riscante, iar bancherii redevin tentati de risc. Totusi, acestia ar trebui sa fie constienti de fragilitatea sistemului", a precizat Draghi, care este si guvernatorul bancii centrale a Italiei.

Presedintele Federal Reserve, sistemul de banci centrale din SUA, Ben Bernanke, si guvernatorul bancii centrale chineze, Zhou Xiaochuan, participa, luni, la Basel, la intalnirea reprezentantilor celor mai mari 10 banci centrale din lume, prezidata de Trichet.

Banca Reglementelor Internationale (BRI), care gazduieste reuniunea, a avertizat luna trecuta ca ratele mici ale dobanzilor determina bancile sa-si ia prea multe riscuri.

Pietele si-au redescoperit apetitul pentru risc dupa ce bancile centrale au combatut recesiunea cu rate scazute ale dobanzilor de politica monetara, iar guvernele din intreaga lume au intervenit in sprijinul sistemelor bancare. Fed a taiat dobanda cheie pana aproape de zero, iar banca centrala a Japoniei a redus, de asemenea, dobanda spre zero. Rata de politica monetara a BCE este la un minim record, de 1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#trichet, #piete, #bce, #criza, #bancheri , #stiri Jean Claude Trichet