PIB-ul zonei euro va atinge anul viitor 8.956 mld. euro

Luni, 27 Decembrie 2010, ora 23:01
1463 citiri
PIB-ul zonei euro va atinge anul viitor 8.956 mld. euro

PIB-ul zonei euro va atinge anul viitor, dupa aderarea Estoniei, 8,956 miliarde de euro potrivit datelor Eurostat, sub cel al Statelor Unite, cea mai mare economie a lumii, dar peste cel al Chinei sau al Japoniei, potrivit Mediafax.

Regiunea, care traverseaza cea mai grava criza de la infiintarea sa, in 1999, va reuni de la 1 ianuarie 17 tari si circa 330 milioane de locuitori.

Zona euro a fost infiintata in 1999, de 11 din cele 15 tari membre la Uniunea Europeana la acea data, respectiv Germania, Austria, Belgia, Spania, Finlanda, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda si Portugalia.

Grecia a aderat la zona euro in 2001 si a fost urmata de Slovenia in 2007, Cipru si Malta in 2008 si Slovacia in 2009.

In 2011, va veni randul Estoniei sa treaca la moneda unica.

Toate tarile Uniunii Europene au vocatia de a intra in zona euro, daca respecta anumite criterii economice.

Doua state, Marea Britanie si Danemarca, au obtinut o derogare, iar Suedia o amanare.

In primii trei ani de la infiintare, euro a fost utilizat doar pentru raportarile financiare si platile electronice. Monedele si bancnotele au fost puse in circulatie la inceputul lui 2002.

Politica monetara este stabilita de Banca Centrala Europeana (BCE), condusa de presedintele Jean-Claude Trichet, in timp ce reprezentarea politica este asigurata de Eurogroup, care reuneste ministrii de Finante ai tarilor membre. Seful Eurogroup este luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

Statele din zona euro trebuie sa respecte strict Pactul de stabilitate si crestere, care limiteaza nivelul inflatiei, deficitelor publice si al datoriilor.

Finantele publice ale multor din aceste tari au fost grav afectate de criza si de neincrederea pietelor in soliditatea financiara a statelor considerate fragile din cauza datoriilor si deficitelor bugetare mari.

Grecia si Irlanda au fost nevoite in 2010 sa solicite asistenta financiara, iar zona euro a fost obligata sa modifice guvernanta si sa inaspreasca regulile referitoare la bugete.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#euro, #miliarde, #pib, #zona , #stiri Jean Claude Trichet