Pentru pietele globale - posibil cea mai interesanta zi a acestei veri

Vineri, 04 Iulie 2008, ora 09:48
1595 citiri
Pentru pietele globale - posibil cea mai interesanta zi a acestei veri

Avem in fata una din cele mai aglomerate zile ale verii din perspectiva reperelor fundamentale. La ora 14:45, Banca Centrala Europeana va face un nou anunt de politica monetara - unde o crestere a dobanzii cheie este aproape garantata, reflectata de altfel de aprecierea recenta a monedei unice europene. Cum o asemenea decizie este probabil prinsa in asteptarile generale, conferinta de presa a guvernatorului Jean-Claude Trichet programata pentru ora 15:30 ar putea fi inca si mai interesanta decat anuntul de politica monetara in sine.

Tot la ora 15:30 vor fi publicate datele aferente lunii iunie privind dinamica pietei americane a muncii. Ieri, o estimare privata compilata de catre Automatic Data Processing Inc. a indicat ca luna trecuta sectorul american ‘nonfarm’ a pierdut 79 de mii de slujbe – cea mai notabila cifra negativa a perioadei care a trecut din noiembrie 2002 – in timp ce cresterea de 40 de mii raportata pentru luna mai a fost revizuita in scadere, la 25 de mii.


Valorile ‘ADP’ sunt traditional corelate direct si puternic cu datele guvernamentale. Conform acestora din urma, in luna mai sectorul american ‘nonfarm’ a pierdut 49 de mii de slujbe – in linia asteptarilor generale. Ce a surprins cu adevarat a fost insa rata somajului – care a crescut in luna mai la 5.5%, fata de 5.0% in aprilie si 5.1% in martie – notand astfel cel mai mare avans lunar al ultimilor peste 20 de ani (ultima data cand rata somajului a avansat cu jumatate de punct procentual a fost in februarie 1985, iar ultima data cand rata somajului a fost 5.5% s-a intamplat in octombrie 2004).


Tot astazi, la ora 17:00 vor fi publicate datele pentru iunie ale estimarii ‘ISM’ a conditiilor economice aferente sectorului serviciilor din Statele Unite. In luna mai, valoarea compozita a acestei estimari, alcatuita de catre Institute for Supply Management, a notat o usoara scadere, 51.7 fata de 52.0 in aprilie – dar s-a mentinut deasupra pragului cheie 50 sub care traditional se considera ca economia se confrunta cu orizontul unei contractii.


Cumparatorii nu au rezistat mult in piata americana de actiuni, indicele compozit Dow Jones Industrial Average (StartradeXT: US30 Index CFD) a pierdut ieri 166.75 puncte (-1.46%), pana la 11215.51. Pretul actiunilor General Motors Corp. (StartradeXT: GM (US)) a scazut ieri cu peste 15% pana la cotatii care n-au mai fost intalnite de la inceputul anilor ’50. Compania americana se confrunta cu orizonturi extrem de pesimiste, perspectivele sale bursiere fiind de altfel retrogradate recent de catre o serie de banci de investitii de pe Wall Street.


Piata nipona de actiuni a inregistrat astazi a 11-a zi consecutiva de scadere – cel mai lung sir de zile negative al perioadei care a trecut din anul 1965. Totusi, cross-urile yenului japonez continua sa fie bine sustinute de cumparatori, in particular cursul spot forex CHF/JPY.


Stocurile americane de petrol aferente saptamanii care s-a incheiat pe 27 iunie au inregistrat o noua scadere, de 2.0 milioane de barili pana 299.8 milioane de barili. Pretul futures al petrolului cotat la New York Mercantile Exchange, cu scadenta cea mai apropiata (august 2008), a reusit in ultimele ore sa atinga noi maxime record la peste $144 pe baril.


In opinia mea, urmatoarele zile pot amenda negativ si accelerat performanta generala a dolarului american in cele mai importante piete valutare ale sale.