Patronatul european cere Chinei sa permita aprecierea yuanului

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 16:08
1181 citiri
Patronatul european cere Chinei sa permita aprecierea yuanului

Patronatul european a cerut, intr-o scrisoare publicata joi, decidentilor in materie de politica economica din zona euro, care vor merge duminica in China, sa discute despre cursul de schimb, sa transmita Beijingului ca este nevoie de o reevaluare a yuanului, potrivit AFP, citat de NewsIn.

"Autoritatile chineze trebuie sa ia in considerare o reevaluare a yuanului si sa introduca mai multa flexibilitate in sistemul lor de tranzactionare", a spus presedintele organizatiei patronale europene BusinessEurope, Jurgen Thurmann, intr-o scrisoare adresata presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.

Principalii decidenti in materie de politica economica din zona euro - Trichet, presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, si comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Alumunia - vor merge duminica la Nankin, pentru a discuta cu autoritatile chineze, cu o zi inainte de summitul China-UE prevazut pentru luni.

Europenii si-ar dori ca Beijingul sa decupleze yuanul de dolar, declarase anterior Almunia. Acestia se tem ca nivelul ridicat al euro raportat la moneda chinezeasca are un impact puternic asupra exporturilor europene catre China si incetineste redresarea economica. Din vara lui 2008, yuanul este legat de facto de dolar.

"In opinia noastra, actualele evolutii ale cursului de schimb, si in particular cele privind yuanul chinez, sunt in contradictie cu obiectivul de reducere ordonata a dezechilibrelor mondiale", a spus presedintele BusinessEurope.

Patronatul european incurajeaza, de asemenea, "autoritatile chineze sa introduca reformele necesare pentru sustinerea cererii interne", pentru o cresterea mai echilibrata a economiei chineze, a mai spus Thumann.

#patronat, #european, #china, #yuan , #stiri Jean Claude Trichet