Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Molterer considera ca un euro puternic nu afecteaza economia

Molterer considera ca un euro puternic nu afecteaza economia
Puterea monedei unice europene nu a afectat niciodata economia Austriei, insa pentru a mentine competitivitatea la un nivel ridicat este nevoie de eforturi sustinute, considera ministrul austriac de finante, Wilhelm Molterer.

"O moneda puternica este o caracteristica a unei economii puternice", a declarat Molterer pentru cotidianul Die Presse. "O moneda puternica cere eforturi pentru a mentine nivelul de competitivitate", a adaugat acesta.

"Acest lucru nu ne-a afectat cand foloseam silingul, a carui valoare era fixata la marca germana", a afirmat acesta, referindu-se la monedele Austriei si Germaniei inainte de a fi inlocuite, in 1999, de catre euro.

"Scopul nostru era sa facem din euro una dintre cele mai importante monede din lume. Acum nu trebuie sa fim surprinsi de succesul nostru", a adaugat oficialul austriac.

Molterer a reiterat mesajul ministrilor de finantei ai Uniunii Europene privind moneda chinezeasca, yuanul, precizand ca UE va discuta cu China deprecierea monedei chineze fata de euro.

"Monedele ar trebui in principiu sa reflecte puterea unei economii. in mod clar vor discuta cu oficialii chinezi daca relatia euro-yuan reflecta puterea reala a economiilor", a incheiat acesta.

Reuniti la Luxembourg, ministrii de finante ai zonei euro au anuntat o vizita la nivel inalt fara precedent in China ce va avea loc pana la sfarsitul anului pentru a discuta problemele ratelor de schimb valutar cu Beijingul, in momentul in care moneda unica se intareste puternic nu doar fata de dolar ci si fata de yuan.

Delegatia va fi formata din trei oficiali importanti ai zonei euro: presedintele Eurogrupului, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE),Jean-Claude Trichet, si comisarul european al afacerilor economice si monetare, Joaquin Almunia.

China este acuzata adesea de faptul ca isi mentine moneda intr-un mod artificial la un nivel scazut pentru a-si sustine exporturile si cresterea economica. Prin contrabalansare acest lucru determina cresterea monedei unice europene.

Lansata in 1999, la o cotatie initiala de de 1,17 dolari, moneda unica europeana a depasit pentru prima data pragul de 1,42 dolari si continua sa se mentina la un nivel ridicat.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 827 ori