Modificarea regulilor de creditare de catre BCE ar putea mai mult sa afecteze decat sa ajute Grecia

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 15:02
1149 citiri
Modificarea regulilor de creditare de catre BCE ar putea mai mult sa afecteze decat sa ajute Grecia

Decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de a modifica regulile de creditare ar putea avea mai degraba efecte negative asupra Greciei, in loc sa ajute statul aflat in criza, relateaza Bloomberg.

Chiar daca presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a ajutat Grecia prin extinderea regulilor speciale de garantii pentru inca un an, masura ar putea avea un pret ridicat. Noul cadru va costa mai mult bancile care vor vrea sa schimbe obligatiuni grecesti pe finantari de la banca centrala, din cauza ratingului mai scazut.

De la relaxarea regulilor de creditare de catre BCE, pe fondul crizei financiare, doua dintre principalele trei agentii de rating au redus ratingul Greciei sub nivelul cerut de fostele criterii.

"Acum nu prea mai exista posibilitatea ca titlurile grecesti sa nu fie eligibile la BCE", a declarat Nick Kounis, economist in cadrul Fortis Bank Nederland.

"Noul sistem de garantii va fi, insa, desigur, mai putin favorabil pentru tarile cu ratinguri mai mici, in special pentru Grecia".

Consiliul de guvernare al BCE se va reuni joi, in contextul in care criza fiscala din Grecia nu da semne de redresare.

Randamentul suplimentar cerut de investitori pentru titlurile grecesti, comparativ cu randamentul titlurilor germane, a crescut la cel mai inalt nivel de la introducerea monedei unice, in 1999.

Acest fapt complica eforturile BCE de retragere a stimulilor folositi pentru scoaterea economiei din recesiune.

Diferenta dintre randamentul titlurilor grecesti cu scadenta la 10 ani si randamentul titlurilor germane a atins miercuri 4,07 puncte procentuale, in contextul in care, in ultimul deceniu, diferenta a fost, in medie, de numai 0,34 puncte.

Toti economistii consultati de Bloomberg estimeaza ca BCE va mentine dobanda cheie la nivelul minim record de 1%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#creditare, # relansare, # bce, # grecia, # garantii , #stiri Jean Claude Trichet