Merkel si Sarkozy vor sa coordoneze politicile economice europene

Luni, 14 Iunie 2010, ora 12:02
1331 citiri
Merkel si Sarkozy vor sa coordoneze politicile economice europene

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german, Angela Merkel, se intalnesc luni dupa-amiaza la Berlin, pentru a discuta despre coordonarea politicilor economice europene, inainte de Consiliul European de joi, de la Bruxelles, relateaza RRA citat de RADOR, precizeaza NewsIn.

Presedintele francez este adeptul crearii unei politici economice coordonate intre cele 16 tari din Zona euro.

Pe de alta parte, cancelarul german are rezerve asupra crearii de noi institutii cu vocatie economica in Zona euro, preferand un pilotaj la nivelul tuturor celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene.

Intrevederea Sarkozy-Merkel ar fi trebuit sa aiba loc saptamana trecuta, insa a fost amanata in ultimul moment, ceea ce a ridicat numeroase semne de intrebare privind soliditatea cuplului franco-german si a alimentat comentarii legate de presupuse neintelegeri intre cei doi lideri.

Pentru a pune capat speculatiilor, in cursul saptamanii, Nicolas Sarkozy si Angela Merkel au publicat o scrisoare comuna in care au cerut Comisiei Europene sa-si accelereze eforturile pentru regularizarea pietelor financiare.

Ministrii de finante din Zona euro au acordat saptamana trecuta aprobarea finala fondului de urgenta in valoare de 440 de miliarde de euro destinat tarilor membre aflate in dificultate, dupa criza elena.

Acordul prevede infiintarea unei entitati, un "vehicul de salvare", care va exista timp de cel putin trei ani si va imprumuta bani de pe piete, pe care ii va oferi apoi statelor cu probleme.

Creditele vor fi garantate de tarile membre ale Zonei euro proportional cu participatia lor la BCE.

In acelasi timp, Fondul Monetar International, implicat profund in prezent in salvarea Zonei euro, a cerut Europei sa isi reglementeze mai bine sectorul bancar si sa mearga mai departe decat actualele propuneri pentru administrarea comuna a bugetelor nationale.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat joi ca ritmul de crestere a economiei zonei euro va fi unul moderat in 2010, avand in vedere contextul actual, caracterizat de tensiuni si incertitudini. 

"Cresterea reala a PIB-ului va fi cuprinsa intre 0,7% si 1,3% in 2010 si intre 0,2% si 2,2% in 2011", a estimat presedintele Bancii Centrale Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economice, #europene, #merkel, #politici, #sarkozy , #stiri Jean Claude Trichet