Marirea dobanzii cheie de catre BCE ar putea afecta in mod disproportionat tarile din zona euro

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 14:52
1291 citiri
Marirea dobanzii cheie de catre BCE ar putea afecta in mod disproportionat tarile din zona euro

Marirea dobanzii de politica monetara de catre Banca Centrala Europeana, asteptata pentru aceasta saptamana, ar afecta in mod diferit cele 17 state din zona euro, a caror evolutie variaza de la crestere economica record pentru unele, la recesiune pentru altele, comenteaza Bloomberg, preluat de Newsin.

Normalizarea dobanzii cheie, care a fost mentinuta la un nivel record de 1%, va afecta in mod disproportionat Spania, Grecia, Portugalia si Irlanda, fara sa inlature amenintarea inflatiei din Germania.

Riscurile se rasfrang asupra reveniririi in doua viteze a economiei europene, influentand evolutia titlurilor de stat emise de tarile de la periferia zonei euro.

Consiliul Guvernatorilor BCE se va intruni joi, la o luna dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, i-a surprins pe investitori semnalizand posibilitatea maririi dobanzii cheie cu 0,25%, ca urmare a accelerarii inflatiei la 2,6%, in cel mai rapid ritm din ultimii doi ani.


Belgianul Guy Quaden, unul dintre membrii cei mai longevivi ai Consiliului BCE, al carui mandat s-a incheiat pe 31 martie, a declarat ca "o crestere prudenta" a dobanzii de interventie, nu va afecta revenirea economica a regiunii pentru ca "atat cresterea economica, cat si inflatia au devenit, din nou, in mod semnificativ, pozitive."


Potrivit analistilor citati de Bloomberg, marirea dobanzii cheie a BCE va avea efecte negative asupra Irlandei, Greciei, Spaniei si Portugaliei, dar pozitive asupra Italiei.

Comisia Europeana a prognozat o crestere economica de 1,6% pentru zona euro in acest an, anticipand la 2,4% cresterea Germaniei, fata de 3,6%, cat a inregistrat aceasta tara in 2010.

#banca centrala europeana, #dobanda cheie, #euro, #majorare dobanda , #stiri Jean Claude Trichet