Liderii economici: "Politicienii trebuie sa iasa din starea de PARALIZIE"

Luni, 29 August 2011, ora 11:16
1702 citiri
Liderii economici: "Politicienii trebuie sa iasa din starea de PARALIZIE"

Sefii Federal Reserve, FMI si OECD au crescut presiunea asupra liderilor politici americani si europeni pentru a-i scoate in inertia in care au intrat si a-i determina sa rezolve urgent problemele economice.

Daca politicienii vor ignora aceste semnale, inclusiv indemnul direct al sefului Fondului Monetar International (FMI) Christine Lagarde de a "trece la actiune acum", incetinirea economiei mondiale si problema datoriilor europene se vor transforma intr-o criza fara precedent.

Asa suna avertismentul dat de cei mai importanti oficiali din domeniul financiar si a economistilor in cadrul conferintei anuale a Federal Reserve (Fed), confrom Reuters.

"Sper ca asculta", a declarat guvernatorul Bank of Istrael Stanley Fischer, referindu-se la liderii politici.

Punctul mort in care se pare ca au ajuns politicientii a fost principalul subiect de discutie ai liderilor economici ce s-au intalnit recent la Wyoming.

"Guvernarea nu trece printr-o perioada prea stralucita, nici in Europa, nici in SUA", a declarat Angel Gurria, seful Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

"Am observat in timpul discutiilor ca nu putem cade de acord nici macar in legatura cu ora, chiar daca avem un ceas pe perete, care ne arata acest lucru", a adaugat acesta.

In Statele Unite, impasul politic a blocat orice masura pentru reducerea imensului deficit bugetar care a adus natiunea la limita falimentului si care a fost platit prin pierderea ratingului AAA.

In Europa, liderii se contrazic in legatura cu cine ar trebui sa plateasca pentru criza datoriilor suverane din zona euro.

Cu toate ca zona are un regim unificat al politicii monetare, statele membre au politici bugetare individuale.

Lagarde, sefa FMI, care s-a alaturat conferintei Fed abia spre final, a avertizat in legatura cu masurile urgente pe care trebuie sa le ia politicienii.

Dupa cum stim, Fed a luat recent decizia pastrarii ratelor dobanzilor cat mai aproape de zero. In plus, a cumparat obligatiuni guvernamentale pe termen-lung in valoare de 2,3 trilioane de dolari cu scopul de a declansa revenirea economica.

In conditiile in care politica monetara este intinsa la maxim, politica fiscala este cheia salvarii, dupa cum a declarat Ben Bernanke, presedintele Fed.

"Cu toate ca trebuie rezolvata cat mai curand problema sustenabilitatii fiscale, cei care fac legea in domeniul fiscal trebuie sa tina cont de fragilitatea revenirii economice prin care trecem in acest moment", a declarat Bernanke vineri.

"Din fericire, cele doua tinte principale, sustenabilitatea fiscala si evitarea franarii prin fiscalitate a revenirii economice, nu sunt incompatibile".

In Europa, cea mai mare amenintare este propagarea crizei datoriilor suverane. Statele ce conduc zona euro, cu Germania in frunte, s-au dovedit a fi ezitante in a pune la punct statele cu probleme de la periferie UE.

Testele de stres realizate luna trecuta au scos la iveala gradul in care bancile europene sunt expuse la datoriile Greciei si a altor state indatorate excesiv.

Lagarde si presedintele Bancii Centrale Europene Jean-Claude Trichet au spus ca problema cruciala este recapitalizarea bancilor.

"Cu toate ca politicile necesare sunt transparente, confuzia creata de ezitarile politicienilor din Europa si SUA pot avea rezultate periculoase", a declarat profesorul Eswar Prasad de la Universitatea Cornell.

#criza, #criza economica, #criza financiara, #federal reserve, #bernanke, #fondul monetar, #germania putere, #recesiune, #faliment , #stiri Jean Claude Trichet