Jean Claude Trichet: riscurile sistemice sunt in crestere

Marti, 11 Octombrie 2011, ora 12:48
1602 citiri
Jean Claude Trichet: riscurile sistemice sunt in crestere

Jean Claude Trichet, presedintele Consiliului European de Risc Sistemic, a declarat ca riscurile pentru economie sunt in crestere, din cauza crizei datoriilor suverane. 

Trichet, care conduce fondul destinat supravegherii stabilitatii financiare din Europa, a declarat ca acesta ar putea sa fie mai flexibil, dar fara a solicita sprijinul Bancii Centrale Europene (BCE).

"Criza este sistemica si trebuie abordata in mod decisiv", a spus Trichet, Comisiei Parlamentului European pentru Afaceri Economice si Monetare.

"Nivelul mare de interactiune in cadrul sistemului financiar al UE a condus la un risc crescut de contagine si ameninta stabilitatea financiara in UE, punand in pericol si economia europeana", mai spune Trichet.

Presedintele Consiliului European pentru Riscuri Sistemice mai crede ca trebuie luata rapid o decizie clara in ceea ce priveste recapitalizarea bancilor si a precizat ca fondul de salvare ar putea juca un rol important in acest sens.

Trichet a subliniat ca "nu este timp de pierdut", scrie Reuters.

In contextul agravarii crizei datoriilor de stat, cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au promis, la finele saptamanii trecute, ca vor prezenta, pana la summit-ul G20 din 3-4 noiembrie de la Cannes, un plan de recapitalizare a bancilor europene si de solutionare a crizei.

"Sectorul bancar din Europa are nevoie de recapitalizare, asta face parte din mesajul nostru. Trebuie luate decizii, foarte urgent. Ma astept ca aceasta decizie sa fie luata cat de rapid posibil", a spus Trichet.

Bancile comerciale au devenit tot mai ingrijorate de creditarea reciproca.

#bce trichet, #criza euro, #jean claude trichet, #riscuri sistemice , #stiri Jean Claude Trichet