Investitorii nu au incredere in Trichet

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 11:35
1015 citiri
Investitorii nu au incredere in Trichet

Investitorii si analistii nu au incredere in capacitatea Europei de a controla criza datoriilor de stat sau in presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, reiese dintr-un sondaj efectuat de Bloomberg, 73% dintre respondenti apreciind ca default-ul Greciei este probabil, precizeaza Mediafax.

Doar 23% dintre investitorii si analistii contactati de Bloomberg se asteapta ca fondul de urgenta de 750 miliarde euro creat de liderii UE sa mentina zona euro nedivizata si sa previna o situatie de default (incapacitate de plata) a unui guvern din regiune.

Peste 40% dintre participantii la sondaj anticipeaza ca Grecia va parasi zona euro.

"Exista un risc clar de despartire a zonei euro", considera directorul executiv al Odey Asset Management Londra, Geoff Marson. Odey, subsidiara a grupului Guersney, administreaza active de sase miliarde de dolari.

Totodata, increderea investitorilor si analistilor in presedintele BCE a scazut puternic din ianuarie pana acum. BCE a sprijinit pachetul de urgenta convenit de liderii europeni prin achizitionarea de obligatiuni de stat emise de Grecia si alte guverne din zona euro.

Un procentaj de 48% dintre respondenti ii acorda lui Trichet un rating nefavorabil in sondajul prezentat miercuri, in timp de numai 41% il vad intr-o lumina pozitiva. In ianuarie, Trichet era apreciat favorabil de 60% dintre participanti, cu doar 27% din voturi negative.

"Trichet a sacrificat independenta BCE prin participarea la salvarea Greciei", a afirmat Cyril Boudin, trader de derivate la Unicredit Group Londra.

Bursele din intreaga lume, dar si moneda euro, au scazut puternic din cauza crizei datoriilor de stat care a cuprins zona euro. Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 12% de la maximul anului 2010, inregistrat pe 15 aprilie, iar euro a pierdut 17% fata de dolar de la inceputul acestui an.

Peste 60% dintre respondentii la sondajul Bloomberg estimeaza ca euro va continua sa scada fata de dolar in urmatoarele trei luni.

In timp ce moneda europeana ar putea inregistra in viitorul apropiat "un salt de corectie", "pe termen lung piata tinteste paritatea" euro/dolar, potrivit unui analist.

Euro se tranzactiona la finele sedintei de marti, la New York, in jurul nivelului de 1,1973 dolari, dupa ce a atins de mai multe ori in ultimele zile minime ale ultimlor patru ani, sub pragul de 1,19 dolari.

Sondajul Bloomberg Global Poll este realizat trimestrial, iar cea mai recenta editie a fost efectuata saptamana trecuta de firma americana Selzer & Co., care a intervietat 1.001 de investitori, analisti si traderi dintre clientii Bloomberg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#trichet, #bce, #investitori , #stiri Jean Claude Trichet