Inflatia anuala din zona euro s-a mentinut in luna august la 2,5%

Miercuri, 31 August 2011, ora 14:36
1095 citiri
Inflatia anuala din zona euro s-a mentinut in luna august la 2,5%

Inflatia anuala din zona euro s-a mentinut in luna august la 2,5%, potrivit Eurostat, usor peste tinta Bancii Centrale Europene (BCE) de sub, dar aproape de 2%, pe fondul incetinirii cresterii economice si scaderii preturilor din domeniul energiei, transmite Bloomberg. 

Indicatorul a fost in linie cu media estimarilor economistilor contactati de Bloomberg intr-un sondaj, scrie Mediafax.

Economia europeana a incetinit in trimestrul al doilea mai abrupt decat estimau analistii, iar increderea consumatorilor a coborat puternic in august, indicand ca populatia ar absorbi mai greu eventuale cresteri ale preturilor.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat luni ca banca reevalueaza riscurile inflationiste inainte de consiliul de politica monetara din 8 septembrie, dupa ce institutia a ridicat dobanzile in doua randuri in ultimele patru luni pentru a combate cresterea preturilor.

"Trichet a admis deja ca revenirea economica ar putea fi mai slaba decat se astepta, sugerand o schimbare a perspectivelor de crestere si inflatie ale BCE.

Vom intra probabil intr-o perioada indelungata de dobanzi reduse si stabile", comenteaza economistul ING Bruxelles Peter Vanden Houte.

Moneda euro nu a reactionat semnificativ dupa publicarea datelor Eurostat privind inflatia, tranzactionandu-se la 1,4437 dolari pe euro.

BCE va prezenta saptamana viitoare proiectiile economice revizuite.

In iunie, banca anticipa o inflatie medie de 2,6% in zona euro in acest an, care ar trebui sa scada la 1,7% in 2012, in timp ce cresterea economica este proiectata la 1,9% pentru acest an si 1,7% pentru anul viitor. 

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#inflatie, # zona euro, # bce, # trichet , #stiri Jean Claude Trichet