In doi ani, va avea loc reconfigurarea Uniunii Europene

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 13:19
2529 citiri
In doi ani, va avea loc reconfigurarea Uniunii Europene

Adoptarea unui nou tratat care sa duca la o integrare fiscala mai puternica a Uniunii Europene este posibila in urmatorii doi ani, dupa cum a explicat recent George Osborne, ministrul de Finante al Marii Britanii. Declaratia vine dupa discutiile dintre Osborne si omologii sau europeni pe tema reconfigurarii UE.

Negocierea noului tratat a obtinut tot mai multi suporteri in ultima saptamana. Wolfgang Schauble, ministrul german de Finante, Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude Juncker, premierul Luxembourg, si Angela Merkel, cancelarul german, sustin ideea ca o integrare fiscala mai puternica necesita modificarea tratatului UE.

In timpul discursului sustinut in fata Parlamentului Germaniei, pe 9 septembrie, Merkel a declarat ca actualul tratat al Uniunii Europene, cunoscut ca Tratatul de la Lisabona, "nu ofera o baza efectiva" pe termen lung pentru zona euro si moneda unica.

"Moneda unica poate fi pastrata doar daca va avea loc o integrare fiscala reala", a declarat cancelarul german, citat de Wall Street Journal.

Oficialii germani au spus, insa, ca modificarea tratatului este un proces care se face pe termen lung, fiind nevoie de timp pentru negocieri si ratificari. Iar zona euro trebuie sa-si rezolve criza datoriilor pe bazele oferite de actualul tratat.

Schimbarile pe care Germania le vede ca necesare ar permite guvernelor din zona euro sa isi coordoneze mai eficient politicile economice si fiscale, aducand constrangeri mai dure asupra modului in care acestea isi realizeaza bugetele de cheltuieli.

Unele state UE care nu utilizeaza moneda euro, cum ar fi Marea Britanie, ar putea sa solicite exceptarea de la noile reforme.

"In mod sigur, va fi propusa o modificare a tratatului", a declarat Osborne cu ocazia intalnirii G7.

"Scopul este continuarea integrarii zonei euro, mai ales din punct de vedere fiscal. Trecerea la la uniunea monetara la cea fiscala este logica, si este in interesul Marii britanii ca zona euro sa fie stabila."

Osborne a spus ca tara sa trebuie sa sustina noul tratat, care va necesita ratificari din partea  tuturor celor 27 de state UE. Ministrul britanic a pus accent pe faptul ca omologii sai trebuie sa ia in considerare si interesele Angliei.

"Este crucial ca interesele Marii Britanii in domeniul serviciilor financiare, pe piata unica, sa fie protejate, si sa nu fim exclusi din zona euro", a declarat Osborne.

Sustinatorii modificarii tratatului trebuie sa faca fata rezistentei oficialilor francezi, care sunt reticenti la ideea de a-si pierde si mai mult din autonomie.



 

#euro, #uniunea europeana, #zona euro, #moneda unica, #destramare uniunea europeana, #tratatul de la lisabona, #criza europa, #criza euro, #nou tratat uniunea europeana, #osborne, #merkel, #trichet , #stiri Jean Claude Trichet