Grecia risca excluderea din zona euro

Joi, 18 Martie 2010, ora 11:50
1220 citiri
Grecia risca excluderea din zona euro

Martin Feldstein, profesor in cadrul Universitatii Harvard, care a avertizat in urma cu 20 de ani ca euro se va dovedi a fi o "slabiciune economica", sustine ca planul de austeritate realizat de Grecia va esua si ca tara ar putea parasi zona euro, pentru a-si rezolva criza fiscala, scrie Bloomberg, citat de NewsIn.

Sub presiunile exercitate de investitori si de liderii europeni, guvernul grec incearca sa reduca deficitul bugetar cu patru puncte procentuale in acest an, de la 12,7% din produsul intern brut (PIB), si s-a angajat sa aduca deficitul sub limita de 3% pana in 2012.

"Ideea ca Grecia poate ajunge de la un deficit de 12% la 3% in doi ani pare o fantezie", a spus Feldstein, ce este consilier al presedintilor americani inca de pe vremea lui Ronald Reagan.

"Alternativele sunt de a intra in incapacitate de plata, de a pleca (din zona euro - n.r.) sau ambele cazuri", a completat el.

Opiniile lui contrazic declaratiile presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care sustine ca strategia Greciei este "convingatoare" si care considera "absurda" ideea excluderii din zona euro.

Cu toate acestea, investitorii nu exclud varianta prezentata de Feldstein. Miliardarul George Soros a declarat luna trecuta ca euro "ar putea sa nu supravietuiasca".

Declaratiile lui Feldstein vin la cinci ani dupa ce a spus ca regulile din zona euro genereaza "conditii pentru aparitia unor deficite fiscale" foarte mari si la un an dupa ce a sugerat pentru prima oara o posibila destramare a zonei euro.

"In prezent are mai multe motive sa creada ca are dreptate decat in urma cu cinci ani si este normal sa vorbeasca de limitari", a declarat Philip Lane, economist in cadrul Trinity College Dublin. Acesta este totusi de parere ca "in niciun caz" zona euro nu se va destrama.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#grecia, #zona, #euro, #deficit , #stiri Jean Claude Trichet