Germania "curata" zona euro de tarile slabe. Grecia, nevoita sa paraseasca regiunea

Vineri, 12 August 2011, ora 12:21
3047 citiri
Germania "curata" zona euro de tarile slabe. Grecia, nevoita sa paraseasca regiunea

Grecia nu mai e vazuta cu ochi buni de catre marile puteri economice din Europa. Economistii germani sunt de parere ca statul elen ar trebui sa paraseasca zona euro atat pentru binele propriu cat si pentru binele uniunii. De asemenea, acestia precizeaza ca Grecia nu va parasi singura regiunea. Tari precum Italia si Portugalia ar putea fi determinate sa iasa temporar din zona euro, pana isi rezolva problemele, potrivit New York Times.

"Este mai bine pentru toate partile implicate, in special pentru Grecia, daca aceasta va parasi zona euro temporar", a declarat Hans-Werner Sinn, presedinte al influentului Ifo Institute.

Noile fonduri acordate Greciei nu vor face decat sa descurajeze tara sa-si restructureze economia, impingand in acelasi timp Europa catre o asa-numita uniune de transfer, unde economiile puternice trebuie sa le sustina pe cele slabe, spun economistii.

Nu exista nici o prevedere in legislatia UE pentru un membru care urmeaza sa fie scos din zona euro, mai afirma specialistii. Grecia ar trebui sa se retraga in mod voluntar. In cazul in care celelate tari ii retrag ajutorul, aceasta nu va avea de ales.

Pentru economistii europeni din afara Germaniei, ideea ca o tara ar trebui sa fie pusa sub presiunea de a parasi zona euro este considerata nechibzuita si dura.

Bancile elene ar esua, iar tara ar fi lipsita de o moneda credibila cu care sa cumpere marfurile importate esentiale cum ar fi uleiul sau alimentele.

Intreaga zona euro ar suferi, iar Uniunea Europeana s-ar dezintegra, spun economistii europeni.

"Este foarte riscant. Acest lucru ar crea un precedent pentru alte tari care parasesc regiunea. Piata ar putea incepe sa cocheteze cu ideea ca euro in ansamblul sau nu are sens", a declarat Silvio Peruzzo, economist Royal Bank of Scotland din Londra.

In Germania, insa, cu teama sa de inflatie si credinta ca fiecare persoana trebuie sa suporte consecintele propriilor actiuni, ideea ca Grecia ar trebui sa plece castiga din ce in ce mai mult teren, chiar si in cercurile de elita.

Otmar Issing, fost economist sef al BEC si unul din arhitectii monedei euro, este de parere ca statul elen ar trebui sa paraseasca zona, subliniind faptul ca tarile care incalca normele uniunii monetare, cum a facut Grecia, ar trebui sa se descurce singure.

In randul economistilor europeni, ideea ca Grecia ar trebui sa paraseasca zona euro este vazuta ca o decizie iresponsabila.

Jean Claude Trichet, presedintele BCE, este de parere ca astfel de propuneri sunt absurde.

Charles Wyplosz, profesor de economie la Institutul Universitar din Geneva, spune de asemenea ca parasirea zonei euro de catre Grecia ar insemna subminarea euro.

Pe de alta parte, economistii germani atrag atentia asupra faptului ca tarile europene precum Grecia nu vor face niciodata ceea ce trebuie pentru a-si salva economia atata timp cat tarile mai puternice continua sa le salveze.

Economistii care spun ca Grecia ar trebui sa paraseasca zona euro recunosc faptul ca bancile elene ar da faliment, iar economia Greciei ar putea suferi o recesiune profunda.

"Populatia Greciei ar trebui sa accepte o scadere uriasa a nivelului de trai, insa acesta va trebui sa scada oricum", a declarat Matthias Kullas, un economist de la Centrul pentru Politica Europeana din Freiburg, Germania.

Beneficiul ar fi ca statul elen ar avea propria moneda si politica monetara si ar putea decide o devalorizare pentru a cresterea competitivitatea, mai precizeaza Kullas,

Celelate tari "contaminate" de criza datoriilor, precum Italia si Portugalia, s-ar putea confrunta cu o presiune de a parasi zona euro.

Cu toate ca unele tari ar putea fi obligate sa iasa din zona euro, rezultatul ar  fi o uniune monetara cu o mai mare integritate.

"Orice stat care vrea sa fie membru al zonei euro trebuie sa respecte regulile si sa intreprinda reformele necesare, lucru care ar consolida increderea in euro", a conchis Kullas.

#economisti germani, #faliment grecia, #germania, #grecia, #grecia parasire zona euro, #tari zona euro, #ue, #zona euro , #stiri Jean Claude Trichet