Franta, cheltuitorul numarul 1 al Uniunii Europene

Luni, 24 Septembrie 2007, ora 10:17
1084 citiri

Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene /BCE/, a numit Franta drept 'cheltuitorul numarul 1' al Europei si a mentionat ca starea finantelor publice ale acestei tari este 'ingrijoratoare', relateaza Associated Press.

Intr-un interviu acordat duminica postului de televiziune Canal Plus, ministrul francez al sanatatii, Roselynee Bachelot, mentiona ca deficitul sistemului de asigurari sociale va fi, in 2007, de aproximativ 12 miliarde de euro, cu mult mai mult fata de cele 8 miliarde estimate initial.

Intr-o declaratie solicitata ulterior de postul de radio Europe-1, Trichet i-a dat dreptate premierului francez Francois Fillon, care afirmase saptamana trecuta ca Franta este 'in stare de faliment'. 'Finantele publice sunt intr-o foarte mare dificultate', iar Fillon 'avea probabil dreptate cand sublinia acest lucru', a declarat Trichet.

Presedintele BCE a mai aratat ca, in 2007, raportat la PIB-ul sau, Franta va avea cheltuielile cele mai mari dintre toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene - cu 9% mai mult decat Germania, cu 5% mai mult ca Germania si cu 15% peste cheltuielile Spaniei.

Jean-Claude Trichet a spus ca inca se mai pot face unele corectii, aproband astfel, indirect, planurile presedintelui Nicolas Sarkozy de a demara o ampla reforma a sectorului public ce vizeaza, printre altele, reducerea numarului functionarilor publici si reducerea ajutoarelor speciale de pensionare din anumite sectoare.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.