Francul elvetian doboara un nou record fata de euro

Vineri, 05 August 2011, ora 10:58
1586 citiri
Francul elvetian doboara un nou record fata de euro

Temerile privind franarea cresterii economice a SUA si criza datoriilor de stat din Europa au apreciat francul elvetian pana la un nou maxim record fata de euro, care au determiant investitorii sa renunte la active riscante si sa caute refugiu in investitii sigure, transmite Reuters.

Cursul de schimb a coborat la 1,0710 franci pe euro, un nou minim istoric, revenind ulterior la 1,0812 franci, in urcare cu 0,4% fata de inchiderea de joi.

Desi francul elvetian este sustinut de aversiunea investitorilor fata de risc, banca centrala a Elvetiei a avertizat ca nu va accepta o noua apreciere a monedei fara sa ia masuri, comentarii care au temperat scaderea cursului fata de euro.

Pe piata din Romania, referinta publicata marti de Banca Nationala pentru francul elvetian, de 3,8269 lei/franc, a atins maximul istoric.

Banca Elvetiei a surprins miercuri pietele, reducand dobanda de politica monetara de la 0-0,25% la "cat mai aproape de zero" pentru a incerca sa tempereze aprecierea francului si a proteja exportatorii.

Yenul s-a apreciat si s-a indepartat de minimul ultimelor trei saptamani, atins joi dupa o interventie puternica a Japoniei pentru stoparea cresterii monedei, insa temerile ca Tokyo ar putea intra din nou pe piata au calmat trendul ascendent.

O crestere de scurta durata a dolarului fata de yen a generat peste noapte zvonuri ca Japonia ar derula deja o noua interventie, dar moneda americana a revenit ulterior, iar traderii atribuie miscarea achizitiilor de dolari efectuate de bancile americane si europene pe pietele asiatice.

Chiar daca Japonia ar interveni din nou, jucatorii din piata considera ca urcarea cursului dincolo de 80-82 yeni pe dolar este putin probabila, deoarece acest interval va fi atractiv pentru vanzarea de valuta americana.

Dolarul a scazut joi cu 0,5% fata de yen, la 78,49 yeni pe dolar, dupa ce a atins joi un maxim de 80,25 yeni/dolar in urma interventiei Japoniei, estimata de cotidianul Nikkei la un nivel record de 4.000 miliarde yeni (circa 50 de miliarde de dolari).

Anterior, cursul coborase aproape de minime record, la putin peste 76 de yeni pe dolar.

Atentia investitorilor este indreptata catre datele care vor fi publicate vineri in SUA privind somajul. Multi economisti anticipeaza ca o evolutie slaba a numarului de locuri de munca ar putea incuraja speculatiile ca Rezerva Federala va initia noi masuri de stimulare a economiei, cel mai probabil un nou program de crestere a lichiditatii din piata.

Banca Centrala Europeana, Banca Japoniei si Banca Elvetiei au luat deja masuri de relaxare a politicii monetare in ultimele zile.

Moneda euro se tranzactioneaza la 1,4103 dolari, dupa ce a atins anterior minimul ultimelor trei saptamani, de 1,4055 dolari, din cauza temerilor ca criza datoriilor de stat ar putea cuprinde Italia si Spania.

Si BCE a surprins joi pietele prin extinderea operatiunilor de lichiditate si reluarea programului de achizitii de obligatiuni de pe piata secundara. Primele titluri vizate sunt cele portugheze si irlandeze.

Unii comentarori considera insa ca aceste masuri, combinate cu comentariile presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet, care a semnalat "niveluri ridicate de incertitudine", au generat teama in piete, investitorii percepand deteriorarea situatiei din Europa mai rapid decat se asteptau.

#credit, #credit franci, #curs valutar, #franc, #franc elvetia , #stiri Jean Claude Trichet