Euro se mentine la cotatia record de 1,5350 dolari/euro

Joi, 06 Martie 2008, ora 15:46
1077 citiri
Euro se mentine la cotatia record de 1,5350 dolari/euro

Euro s-a apreciat joi pana la un record de 1,5350 dolari/euro, intrucat analistii se asteapta ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa mentina inca o perioada dobanda cheie la 4%, iar cand va incepe totusi o relaxare a politicii monetare nu o va face la fel de agresiv ca Federal Reserve, scrie Reuters. Consiliul Guvernatorilor BCE a mentinut mai devreme dobanda de politica monetara la un nivel de 4%, iar jucatorii de pe piete asteapta conferinta de presa pe care o va sustine presedintele institutiei cu sediul la Frankfurt, Jean-Claude Trichet.


O serie de analisti spun ca Trichet ar putea incepe sa pregateasca o viitoare relaxare a politicii monetare acordand, in discursul sau, mai multa importanta incetinirii cresterii economice decat accentuarii presiunilor inflationiste, dar alti analisti sunt de parere ca statisticile solide pentru zona euro si presiunile constante ale preturilor vor imprima un ton echilibrat discursului sefului BCE.


"Statisticile ne-au adus vesti bune", a comentat un strateg pentru piete valutare de la banca franceza Societe Generale (SocGen), Peter Frank. "Astfel, indicele german Ifo, pentru increderea oamenilor de afaceri, si statisticile din sectorul european al serviciilor, PMI, au fost solide", a explicat Frank.


Chiar daca Trichet va avea insa un ton mai favorabil unei relaxari a politicii monetare, diferenta intre randamente va sustine in continuare moneda unica europeana, date fiind asteptarile analistilor care spun ca exista sanse de 50% ca Federal Reserve sa coboare dobanda sa de referinta luna aceasta de la nivelul de 3%.


Cursul euro nu a prea reactionat la decizia BCE de a mentine dobanda de politica monetara si moneda unica europeana a stagnat in apropiere de un nivel record, de 1,5349 dolari/euro atins mai devreme.