Euro a atins un minim al ultimei luni fata de dolar

Vineri, 17 Aprilie 2009, ora 14:16
1273 citiri

Euro s-a depreciat pana la cel mai mic nivel al ultimei luni fata de dolar, in contextul temerilor legate de starea economiei zonei euro, dupa ce agentia Moody's a anuntat ca ar putea cobori ratingul suveran de top al Irlandei, relateaza Reuters. 

Moody's a anuntat ca ratingul de varf 'AAA' al Irlandei ar putea fi coborat pana la un nivel superior ar marjei Aa, in cazul in care va ajunge la concluzia ca tara va iesi din criza cu "perspective relativ slabe de crestere si cu datorii mult mai mari".

Irlanda a pierdut deja ratingurile de varf acordate de celelalte mari agentii de rating, Standard&Poor's si Fitch.

Moody's a anuntat ca decizia reflecta "severele ajustari economice" ce au loc in Irlanda. Traderii din Londra considera ca vestea a marit presiunile de depreciere asupra euro.

Euro s-a depreciat joi cu 0,8% fata de dolar, la 1,3076 dolari/euro, dupa ce a atins nivelul minim al ultimei luni, de 1,3057 dolari/euro, imediat de anuntul Moody's.

Moneda unica s-a depreciat fata de moneda japoneza sub pragul de 130 zeni/euro, coborand cu 0,8%, la 129,94 yeni/euro.

Moneda europeana fusese deja afectata de comentariile anterioare ale presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, in contextul in care piata anticipa ca BCE va anunta masuri neconventionale de sustinere a economiei la reuniunea din mai. "Eram deja in situatia in care piata devenea mai sceptica fata de euro", a declarat Peter Wuyts, analist KBC. 

#euro, # trichet, # depreciere, # dolar , #stiri Jean Claude Trichet