Economia mondiala, pe drumul redresarii

Miercuri, 13 Ianuarie 2010, ora 09:16
991 citiri
Economia mondiala, pe drumul redresarii

Economia mondiala isi revine incet, dar sigur, de pe urma celei mai grave recesiuni din ultimii 70 de ani, iar tarile emergente au cele mai mari cresteri, potrivit reprezentantilor Bancii pentru Reglementari Internationale (BRI), una dintre cele mai vechi organizatii, ce reuneste bancile centrale si alte institutii financiare internationale.

Potrivit presedintelui Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, consolidarea bugetara a reprezentat un element esential al redresarii durabile si reinstaurarii increderii, un factor important in dezvolarea economica.

"Avem confirmarea unei normalizari progresive a economiei si a faptului ca, la nivel mondial, am intrat definitiv in perioada de redresare", a declarat Trichet, citat de Le Point.

Cele mai mari economii mondiale, Uniunea Europeana, Statele Unite si Japonia, au iesit din recesiune in trimestrul al treilea de anul trecut, insa numerosi economisti si bancheri si-au exprimat dubiile in legatura cu soliditatea redresarii si au avertizat ca exista multe riscuri.

De exemplu, guvernatorul bancii centrale austriece, Ewald Nowotny, a declarat ca, in acest an, cresterea economica va fi foarte slaba.

"Acest lucru inseamna ca trebuie sa ramanem prudenti in ceea ce priveste evolutia economica", a spus austriacul.

Restrictiile bugetare raman importante pentru cresterea economica

Omologul sau italian, Mario Draghi, a avertizat bancile sa fie constiente de fragilitatea redresarii economice, in momentul in care decid sa faca investitii riscante, mai ales luand in considerare faptul ca imbunatatirea situatiei economice se datoreaza, in cea mai mare parte, masurilor monetare si bugetare exceptionale.

De altfel, Jean-Claude Trichet insista ca este nevoie de politici bugetare responsabile, foarte importante pentru cresterea increderii in economie.

In cadrul intalnirii anuale a BRI, Trichet a explicat ca bancile centrale vor supraveghea cu atentie evolutia creditarii si ca vor reaminti institutiilor bancare sa nu riste excesiv.

In aceasta privinta, Ewald Nowotny a acuzat bancile americane.

"Nu cred ca avem o problema majora in zona euro, insa observam astfel de probleme in lume. Mai ales autoritatile americane ar trebui sa fie preocupate de astfel de lucruri", a spus Nowotny.

Potrivit lui Trichet, conturile curente ale multor tari au fost echilibrate, iar bancile centrale isi doresc sa continue aceasta masura. De exemplu, bancile centrale din Norvegia si Australia au majorat deja rata de dobanda pentru politica monetara.

De asemenea, BCE a anuntat ca va renunta, treptat, la unele dintre masurile exceptionale luate pentru a injecta lichiditati in sistemul financiar.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#economie, #redresare, #criza, #salarii, #banca, #somaj , #stiri Jean Claude Trichet