Dobanzile din zona euro ar putea creste

Duminica, 27 Februarie 2011, ora 23:26
1746 citiri
Dobanzile din zona euro ar putea creste

Politica monetara din zona euro va fi inasprita, din cauza presiunilor inflationiste, insa autoritatile vor fi atente sa nu afecteze negativ statele cu economii aflate in sitatii mai dificile, a declarat Mario Draghi, membru in Consiliul BCE, informeaza Mediafax.

Asa-numita inflatie de baza din zona euro este in continuare sub control, iar estimarile sunt bine ancorate, insa "aparenta unor tensiuni inflationiste impune sa evaluam cu atentie momentul si metodele prin care vom restaura conditiile monetare normale si dobanzile", a afirmat guvernatorul Bancii Italiei intr-o intalnire cu bancherii italieni.

"Politica monetara trebuie sa previna deteriorarea perspectivelor privind inflatia", a aratat el.

Draghi este unul dintre candidatii cu cele mai mari sanse sa-l inlocuiasca pe francezul Jean-Claude Trichet in functia de presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE) in aceasta toamna.

Oficialul a precizat ca statele din zona euro cu economii mai slabe nu trebuie sa-si faca griji cu privire la majorarea dobanzilor. 

Dobanzile reale pe termen scurt au fost "predominant negative" in ultimii doi ani, iar aceasta situatie "nu a imbunatatit perspectivele de crestere pentru economiile mai putin dinamice", a continuat Draghi.

"Pe masura ce politicile economice ajung la capatul perioatei expansioniste din ciclu, cretserea din tarile mai slabe nu va fi pusa neaparat in pericol", a aratat el.

De altfel, oficialul BCE considera ca costurile de imprumut ar putea scadea pe alocuri, deoarece guvernele introduc masuri fiscale care conduc la prime de risc mai mici pentru datoriile publice.

Dobanda de politica monetara din zona euro se afla la minimul istoric de 1% din 13 mai 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
#poliica monetara, #dobanda de politica monetara, #zona euro, #inflatie de baza, #inflatie , #stiri Jean Claude Trichet