Diminuarea apetitului de risc a apreciat masiv yenul atat fata de dolar, cat si de euro

Vineri, 11 Ianuarie 2008, ora 15:14
1398 citiri
Diminuarea apetitului de risc a apreciat masiv yenul atat fata de dolar, cat si de euro

Yenul s-a apreciat masiv vineri, iar lira sterlina cu randament mare a cazut pana la noi niveluri minime, deoarece apetitul de risc a scazut ca urmare a temerilor legate de pierderile institutiilor financiare din SUA ca urmare a crizei creditelor si de scaderea cotatiei actiunilor, scrie Reuters.

Publicatia New York Times a scris ca banca Merrill Lynch se asteapta sa aiba pierderi de 15 miliarde de dolari din investitii neprofitabile in sectorul ipotecar si ca incearca sa majoreze capitalul suplimentar al unui investitor extern.

Stirile au determinat o scadere a cotatiei actiunilor listate la bursele asiatice, in timp ce actiunile de la bursele europene au cazut pana la cotatii minime ale ultimelor cinci luni.

Accentuarea aversiunii fata de riscuri a dus la scaderea dorintei investitorilor de a face tranzactii speculative relativ riscante, in cadrul carora se imprumuta ieftin in yeni sau in franci elvetieni, ca sa finanteze cumpararea de active cu randament mare.

"Totul a parut sa se inrautateasca la burse, ceea ce spune foarte mult despre lipsa apetitului pentru riscuri, iar evolutia cursului yenului reflecta acest aspect", a spus seful departamentului de cercetare pentru piete valutare de la Bank of New York Mellon, Simon Derrick.

Yenul s-a apreciat cu aproape 0,3% in prima parte a sedintei de tranzactionare, pana la un nivel de 109 yeni/dolar. Moneda japoneza s-a apreciat si fata de cea unica europeana, pana la un nivel de 161,01 yeni/euro.

Pietele financiare din Tokyo vor fi inchise luni cu ocazia unei sarbatori nationale.

Lira sterlina s-a depreciat pana la un nou nivel record fata de euro si a cazut fata de dolarul american pana la o cotatie minima a ultimelor zece luni, sub nivelul de 1,95 dolari/lira sterlina, in contextul in care statisticile negative pentru productia industriala au confirmat asteptarile investitorilor ca banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, sa micsoreze dobanda de polticia monetara la reuniunea din februarie. Bank of England a mentinut joi dobanda sa de referinta la un nivel de 5,5%.

Francul elvetian cu randament mic s-a apreciat pana la un nivel maxim al ultimelor sase saptamani fata de dolar si respectiv pana la un maximum al ultimelor cinci luni fata de euro, dupa care si-a temperat moderat aprecierea.

Euro s-a depreciat cu 0,2% fata de dolar, pana la un nivel de 1,4773 dolari/euro.

Dolarul s-a depreciat masiv fata de euro joi, dupa ce declaratiile sefului bancii centrale americane, Ben Bernanke au sugerat ca Federal reserve ar putea cobori agresiv dobanda sa cheie la reuniunea de politica monetara de la sfarsitul lunii.

"Discursul lui Bernanke a sugerat ca Federal Open Market Committee va adopta o tendinta de relaxare la urmatoarea reuniune de polticia monetara, semnaland miscari consecutive de scadere a dobanzii cheie", arata o nota a Danske Bank, adresata clientilor, citata de Reuters.

"Federal Reserve va continua probabil sa scada dobanda de politica monetara pana cand statisticile pentru economia americana vor indica o stabilizare a situatiei", mai scrie Danske Bank.

Analistii de la Danske Bank spun ca Federal Reserve va cobori dobanda sa de referinta cu 0,5% de la nivelul actual de 4,25% si va continua sa o scada in continuare pana cand va ajunge la un nivel de 3% la reuniunea din iunie.

Declaratiile lui Bernanke au contrastat cu cele ale sefului Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care a accentuat pozitia privitoare la combatere a inflatiei a institutiei cu sediul la Frankfurt si a spus ca pozitia sa de politica nu este neutra.

O micsorare cu 0,5% a dobanzii americane de politica monetara ar aduce dobanda cheie a Fed la nivelul de 3,75%, sub cel de 4% de la BCE, aspect care ar reduce atractivitatea unor active americane pentru unii dintre investitori.

Investitorii se asteapta ca deficitul comercial american sa se adanceasca pana la 59,10 miliarde dolari, nivel maxim inregistrat din iulie, ceea ce ar putea duce la o noua depreciere a dolarului.

"Ne asteptam ca scumpirea petrolului sa incarce factura lunara pentru importuri cu vreo 5 miliarde de dolari, mai mult decat compensand o crestere a cererii de exporturi", arata o nota adresata clientilor a celor de la ING.

"In cazul in care estimarile noastre se vor dovedi corecte, euro ar putea testa in urmatoarele zile nivelul de 1,4825 dolari/euro si poate chiar cel de 1,4900 dolari/euro", au mai estimat cei de la ING.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.