Criza din Grecia ar putea afecta cursul valutar al euro

Marti, 23 Martie 2010, ora 16:43
1280 citiri
Criza din Grecia ar putea afecta cursul valutar al euro

Apelul facut de presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) la guvernele europene, prin care le-a cerut sa invete lectia crizei din Grecia, ar putea provoca o ruptura intre politicile economice din Statele Unite si Europa si ar putea duce euro la nivelul minim atins in 2006, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

In contextul in care situatia actuala determina Grecia, Spania, Portugalia si Irlanda sa isi reduca deficitele, retragerea stimulilor din piete ar putea creste riscurile unei recesiuni in forma de W si ar putea duce chiar la aparitia fenomenului de deflatie in zona euro.

Perspectivele unei reveniri mai lente ii fac pe economisti sa estimeze ca presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, va majora dobanda cheie intr-un ritm mai lent decat se anticipa, de la nivelul actual de 1%.

Politicile din Europa ar contrasta cu pozitia presedintelui bancii centrale americane, Ben Bernanke, in cazul in care acesta va decide sa inceapa sa inaspreasca politica monetara, in conditiile in care legiuitorii din SUA nu par sa fie foarte hotarati sa atace problema deficitului bugetar, ce depaseste 10% din produsul intern brut (PIB).

Abordarile atat de diferite i-au determinat pe economisti din cadrul BlueGold Capital Management sa prevada deprecierea euro la 1,20 dolari pentru prima oara dupa martie 2006.

Divergenta de opinii in ceea ce priveste politica monetara "este un nou motiv pentru investitori de a fi prudenti fata de euro", a declarat Stephen Jen, director in cadrul BlueGold.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #grecia, #curs, #valutar, #euro , #stiri Jean Claude Trichet