Cresterea economica din zona euro ar putea incetini pe termen scurt

Miercuri, 20 Ianuarie 2010, ora 12:35
1510 citiri
Cresterea economica din zona euro ar putea incetini pe termen scurt

Cresterea economica din zona euro ar putea incetini in prima parte a acestui an fata de a doua jumatate a lui 2009, dar regiunea nu va intra probabil din nou in recesiune, a declarat miercuri Juergen Stark, membru in comitetul executiv al Bancii Centrale Europene (BCE).

Stark a mai afirmat ca Grecia nu ar trebui sa se astepte la vreo schimbare in regulamentele BCE sau cele ale Uniunii Europene in sprijinul eforturilor guvernului elen de a reduce deficitul bugetar si de a recastiga credibilitatea economica, precizeaza Mediafax.

"Probabil ca prima jumatate a anului 2010 va fi ceva mai modesta. Insa sunt sanse mici ca trimestrele care vor urma sa aduca o noua recesiune, ci vor avea mai degraba caracteristicile unei relansari economice graduale, accidentata" , a spus Stark intr-un riscurs sustinut la Universitatea din Leipzig, Germania.


In acest context, stabilitatea preturilor nu este amenintata in prezent de niciun risc, a continuat el, confirmand astfel asteptarile unor analisti privind intentia BCE de a mentine dobanda de politica monetara la minimul istoric de 1% pentru cea mai mare parte a acestui an.


Stark a adaugat ca nu vor fi efectuate schimbari ale regulilor zonei euro pentru a ajuta Grecia, iar prioritatea principala a guvernului de la Atena ar trebui sa fie consolidarea bugetara "completa".


"Grecia stie ca trebuie sa recupereze temele. Asa cum a spus recent si presedintele BCE (Jean-Claude Trichet, n.r.), nu vor fi schimbate regulile, iar in plan politic s-a facut referire la aplicarea reglementarilor uniunii monetare, asa cum sunt elaborate in tratatul Uniunii Europene", a aratat oficialul.


In plus, el a adaugat ca si alte tari din zona euro trebuie sa deseneze strategii de consolidare fiscala si sa imbunatateasca totodata potentialul de crestere economica.


Daca datoria publica devine nesustenabila, situatia creata va exercita presiuni asupra dobanzilor, determinand cresterea acestora, ceea ce ar putea conduce la scaderea investitiilor private, a continuat Stark.


Referitor la bancile din zona euro, reprezentantul BCE a notat ca multe institutii de credit se bazeaza inca pe masuri de sprijin.


De asemenea, el a subliniat ca exista semne de inrautatire a calitatii creditului, ceea ce ar putea conduce la un nou val de depreciere a activelor bancare.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Pe ce s-a bazat creșterea economică din primul trimestru al anului 2024. Exporturile ne trag în jos, potrivit BNR
Conducerea BNR apreciază că economia va avea creşteri trimestriale mai solide în prima parte a acestui an decât cele previzionate anterior, implicând totuşi o scădere semnificativă a...
#crestere economica, # zona euro, # recesiune, # datorii , #stiri Jean Claude Trichet