Bursele europene se cutremura, dupa demisia economistului-sef al BCE

Vineri, 09 Septembrie 2011, ora 22:48
1541 citiri
Bursele europene se cutremura, dupa demisia economistului-sef al BCE

Economistul-sef al Bancii Centrale Europene, Juergen Stark, si-a dat demisia, vineri, plecarea sa provocand un vant de panica in randul burselor europene.

Stark a declarat ca pleaca din cauza unor "motive personale", relateaza The Wall Street Journal.

Reprezentantul Germaniei in Consiliul de Administratie al BCE s-a impotrivit vehement deciziei de reactivare a programului de achizitii de obligatiuni, asa cum a facut-o si guvernatorul bancii centrale a Germaniei, Jens Weidmann. De la reactivarea programului, luna trecuta, BCE a cumparat obligatiuni in valoare de 50 de miliarde de euro.

Insa plecarea lui Stark reprezinta o surpriza, avand in vedere ca mandatul sau expira de abia peste trei ani. In plus, acesta avea o influenta majora asupra politicii ratei dobanzii de politica monetara a BCE.

Demisia survine la mai putin de doua luni pana cand se incheie mandatul presedintelui BCE, Jean-Claude Trichet. Acesta va fi inlocuit de Mario Draghi, in prezent seful Bancii Nationale a Italiei.

Secretarul de stat din Ministerul german de Finante Joerg Asmussen il va inlocui pe Juergen Stark, membru in consiliul director si cel al guvernatorilor la Banca Centrala Europeana, a declarat, vineri, o sursa apropiata situatiei, pentru Reuters.

Citeste mai multe pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#burse, #burse europne, #demisie economist bce , #stiri Jean Claude Trichet