Bursele din Asia cad, euro castiga in fata dolarului

Marti, 29 Martie 2011, ora 12:18
1286 citiri
Bursele din Asia cad, euro castiga in fata dolarului

Bursele din Asia si-au continuat declinul, pentru a doua zi consecutiv, pe fondul crizei nucleare de la centrala Fukushima, iar euro a crescut fata de dolar in urma semnalelor de majorare a dobanzii de interventie a Bancii Centrale Europene, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Indicele MSCI Asia Pacific Index a scazut cu 0,1%, la 133,52 puncte, in timp ce indicele Topix a suferit cea mai mare cadere din ultimele doua saptamani, iar euro a castigat 0,2% in fata dolarului.

Actiunile japoneze au scazut dupa ce Goldman Sachs Group Inc si-a redus estimarile pentru cresterea economica a Japoniei, in urma detectarii unui nivel fatal de radiatii in afara constructiei care adaposteste reactorul de la Fukushima Dai-Ichi.

Evolutia pozitiva a euro fata de dolar este pusa pe seama declaratiei de marti a presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care a sustinut ca o rata a inflatiei de peste doua procente ar reprezenta un motiv de ingrijorare.

Potrivit analistilor, sunt semnale clare ca Banca Centrala Europeana va mari dobanda de interventie de 1%.

La Bursa din Tokyo, indicele Topix a scazut cu 0,9% iar indicele Nikkei 225 a pierdut 0,2%. Indicii de referinta au scazut de asemenea si in China si Indonezia, avand insa o evolutie pozitiva in India, Coreea de Sud si Taiwan.

La Bursa din Bombay, indicele Sensex a crescut cu 0,8%, pe fondul scaderii, pentru a patra zi consecutiv, a pretului titeiului.

Pretul petrolului cu livrare in mai a scazut cu 0,1%, la 103,88 dolari pe baril, la Bursa din New York, iar petrolul Brent a fost cotat tot in scadere, cu 0,1%, la 114,68 dolari barilul, la Bursa din Londra.

Aceasta evolutie este legata si de ofensiva rebelilor libieni, care au recucerit, la sfarsitul saptamanii trecute, porturile petroliere Brega si Ras Lanuf, ajutati de raidurile aeriene, coordonate de Statele Unite, asupra pozitiilor guvernamentale.

Goldman Sachs a anuntat marti ca economia Japoniei se va contracta in trimestrul urmator si si-a reevaluat in scadere prognoza pentru anul fiscal care incepe la 1 aprilie, de la 1,3%, la 0,7%. Randamentul titlurilor japoneze pe 10 ani a scazut la 1,23% iar actiunile Mizuho Financial Group Inc., a treia banca din Japonia, dupa valoarea de piata, au pierdut 2,1 procente.

#bursele, #asia, #euro, #cursul dolarului , #stiri Jean Claude Trichet