Bulgaria ne da lectii de economie

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 23:14
1757 citiri
Bulgaria ne da lectii de economie

Romania si alte tari din estul Europei ar putea lua lectii de gestionare fiscala de la Bulgaria, chiar daca aceasta este cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, sunt de parere analistii internationali.

Bulgaria, care a intrat in Uniunea Europeana in 2007 si a avut cel mai mic deficit bugetar dintre toate cele 27 de state membre, anul trecut, ar putea fi singura tara din uniune care isi va pastra echilibrul bugetar, in 2010.

Cu o rata de schimb fixa a monedei nationale, raportata la euro, Guvernul bulgar este obligat sa aiba o politica fiscala stricta. De asemenea, oficialii din Sofia au inghetat salariile bugetarilor si pensiile, au amanat proiectele de stat costisitoare, au majorat taxele pe tutun si au redus cheltuielile guvernamentale cu 15 procente.

Rezultatul? Un deficit bugetar de numai 370 de milioane de euro, adica 0,8 procente din produsul intern brut.

Cu toate acestea, premierul bulgar, Boyko Borisov (foto), a declarat ca ii este teama ca rezultatele deosebite ale tarii nu vor garanta intrarea in zona euro in trei ani, asa cum si-a propus.

"Mi-e teama ca problemele legate de datorii in tarile mai noi din zona euro ne vor afecta negativ. Sper ca autoritatile vor respecta criteriile de admitere, deoarece am muncit foarte greu sa ajungem aici", a spus Borisov, citat de The Wall Street Journal.

Desi nu a dat nume, este clar ca s-a referit si la Grecia, care are un deficit bugetar de 13 procente
si nici nu face eforturi deosebite pentru a-l cobori la nivelul maxim admis de UE, de 3 procente.

Dorind sa atraga cat mai multi investitori, prin intrarea in zona euro, Borisov incearca sa-i convinga pe liderii europeni ca Bulgaria va fi, in continuare, disciplinata, in privinta bugetului.

Pe langa eforturile premierului la nivel diplomatic, tara trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, precum stabilitatea monedei nationale, datoriile de stat, ratele de dobanda si inflatie. De asemenea, va avea nevoie de aprobarea sefilor de guverne ale tarilor din zona euro si de cea a presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet.

Bulgaria ar putea depasi tarile vecine


Potrivit analistilor economici, progresul din ultimul timp ar putea ajuta Bulgaria sa depaseasca Romania si Ungaria, care aspira, la randul lor, la zona euro. Spre deosebire de prima, cele din urma doua state au inregistrat scaderi masive si au avut nevoie de imprumuturi de la Fondul Monetar International (FMI).

In cursa spre zona euro, Bulgaria ar putea depasi chiar si Polonia, oficialii celei din urma fiind mai precauti din acest punct de vedere, insa acest lucru ar putea isca discutii in Bruxelles, unde Bulgaria ramane un simbol al coruptiei si crimei organizate.

Pe de ala parte, economistii sunt de parere ca Bulgaria reprezinta un model de management economic si fiscal pentru celelalte tari din Europa.

Premierul bulgar a declarat ca va aplica pentru intrarea in zona euro pana la sfarsitul lunii ianuarie, ceea ce ar insemna ca ar trebui sa adopte moneda unica europeana in 2013. "Intrarea in zona euro este principala prioritate a politicii externe a Guvernului", a spus Borisov.

Pentru acest an, estimarile de crestere pentru Bulgaria au crescut la 0,2 procente, de la minus 2%/ De asemenea, agentia de rating Standard & Poor's a ridicat ratingul de tara de la negativ la stabil BBB, cu doua puncte peste nivelul recomandat pentru investitii.

Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
Florin Jianu (CNIPMMR): mediul de afaceri e in secolul 21, dar politicile publice din Romania au ramas in urma
In opinia lui Florin Jianu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor din Romania (CNIPMMR), mediul de afaceri din Romania este in secolul 21, dar politicile publice sunt in secolul 20, de...
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficit bugetar imens în primele luni ale anului. Cum a epuizat Guvernul o treime din marja asumată pentru 2024
Deficitul bugetar a urcat la 28,99 miliarde de lei după doar două luni din 2024, arată situația Bugetului General Consolidat publicată de Banca Națională a României (BNR). Execuția...
#bulgaria, #economie, #deficit bugetar , #stiri Jean Claude Trichet