BCE va continua sa ofere bancilor lichiditati

Vineri, 03 Decembrie 2010, ora 00:01
1267 citiri
BCE va continua sa ofere bancilor lichiditati

Banca Centrala Europeana (BCE) va continua sa puna la dispozitia bancilor lichiditati nelimitate si sa cumpere obligatiuni suverane, desi nu s-a angajat sa intensifice aceste achizitii, a declarat, joi, presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, informeaza Mediafax.

Conducerea BCE a convenit ca o continuare a planului de retragere a lichiditatilor puse la dispozitia bancilor ar fi dat un semnal nepotrivit.

Trichet a aratat ca BCE a decis sa continue sa acorde lichiditati pe termen de trei luni, in ianuarie, februarie si martie 2011.

Seful BCE nu facut un angajament ferm privind intensificarea achizitiilor de obligatiuni suverane pentru sustinerea unor tari precum Portugalia si Spania, in pofida speculatiilor ca ar putea lua noi masuri anti-criza.

"Programul de cumparare de obligatiuni este in desfasurare, repet...in desfasurare", a afirmat Trichet la conferinta de presa sustinuta dupa sedinta de politica monetara in care banca a mentinut dobanda cheie la 1%. El a adaugat ca nu va comenta observatiile participantilor din piata.

BCE a inceput sa cumpere obligatiuni suverane in luna mai si a cheltuit pna in prezent 67 de miliarde de euro, cea mai mare parte in primele trei saptamani ale programului.

Analistii cred ca BCE va fi nevoita in curand sa cumpere mai multe obligatiuni suverane, daca criza datoriilor din zona euro va spori riscul ca Portugalia si Spania sa ajunga in situatia de a solicita ajutor international.

"Anticipam ca achizitiile vor atinge 100 de miliarde de euro pana la inceputul anului viitor si vor include si obligatiuni spaniole", a declarat Jacques Cailloux, analist la RBS. 

#bce, #trichet, #obligatiuni, #lichiditati , #stiri Jean Claude Trichet