BCE va accepta garantarea imprumuturilor cu obligatiuni cu ratinguri scazute si dupa 2010

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 09:27
1085 citiri
BCE va accepta garantarea imprumuturilor cu obligatiuni cu ratinguri scazute si dupa 2010

Banca Centrala Europeana (BCE) a confirmat, joi, ca va accepta si dupa sfarsitul acestui an garantarea imprumuturilor pe care le acorda prin obligatiuni cu ratinguri mai reduse, pana la nivelul BBB-, dar va aplica noi marje de risc in cazul activelor din sectorul privat, transmite Reuters, precizeaza Mediafax.

Presedintele BCE Jean-Claude Trichet a dezmintit ca schimbarile au rolul sa sprijine Grecia, care in prezent are cel mai redus rating in randul statelor din zona euro.

Noile marje de risc nu vor fi aplicate obligatiunilor guvernamentale.

BCE va prezenta in iulie noi detalii referitoare la modificarea reglementarilor aplicate in cazul garantiilor.

Trichet a explicat ca modificarile vor inaspri regulile BCE in domeniul garantiilor, dar nu vor duce la reducerea volumului de active pe care bancile le pot folosi la obtinerea finantarii.

"Nu este vorba de o relaxare, mai degraba de o inasprire", a aratat Trichet referitor la prevederile care vor fi aplicate din ianuarie 2011.

Seful BCE a respins, totodata, posibilitatea ca Grecia sa intre in incapacitate de plata a datoriilor, chiar daca asigurarea fata de un default al acestora a atins joi un nivel record.

"Luand in considerare toate informatiile, nu se pune problema unui default", a spus Trichet.

Analistii au remarcat ca Trichet a avut grija sa nu furnizeze detalii privin planul de sprijin UE-FMI pentru Grecia, dar a reiterat ca se asteapta ca acest stat ca aplice reformele bugetare.

#bce, #trichet, #imprumuturi , #stiri Jean Claude Trichet