BCE renunta la unele masuri anticriza

Joi, 05 Noiembrie 2009, ora 18:16
1296 citiri
BCE renunta la unele masuri anticriza

Presedintele bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a declarat joi ca institutia va retrage o parte din masurile de urgenta introduse pentru a combate cea mai grava recesiune de la cel de-al doilea Razboi Mondial, relateaza Bloomberg, precizeaza NewsIn.

"Nu toate masurile noastre de lichiditate vor fi necesare la acelasi nivel din trecut", in contextul in care economia revine, a declarat Trichet, in cadrul obisnuitei conferinte de presa de dupa sedinta de politica monetara.

"Consiliul de guvernare se va asigura ca masurile extraordinare de asigurare cu lichiditate vor fi retrase treptat, la momentul potrivit, si ca lichiditatea oferita este absorbita, pentru a combate eficient orice amenintare la stabilitatea preturilor pe permen mediu si lung", a completat el.

Bancile centrale din intreaga lume incep sa retraga o parte din stimulii introdusi pentru depasirea celei mai grave recesiuni din ultimele decenii. Banca centrala a Marii Britanii a anuntat joi ca va incetini ritmul cumpararii de active, iar banca centrala americana, Federal Reserve, a prezentat miercuri conditiile unei eventuale majorari a dobanzii cheie.

Trichet a precizat ca posibilitatea de finantare nelimitata pe termen de 12 luni, una dintre principalele politici ale BCE din acest an, nu va mai continua dupa operatiunea de luna viitoare.

"Piata nu se asteapta sa prelungim aceasta masura. Si nu voi da nicio declaratie care sa disipeze increderea din piata", a declarat Trichet.

Euro s-a apreciat cu 0,4%, la 1,4917 dolari, in urma comentariilor lui Trichet.

#bce, #masuri, #antricriza , #stiri Jean Claude Trichet