BCE mentine dobanda cheie la 1%

Miercuri, 03 Iunie 2009, ora 17:59
1548 citiri
BCE mentine dobanda cheie la 1%

Banca Centrala Europeana (BCE) urmeaza sa mentina dobanda cheie la 1% in cadrul sedintei de joi, iar pietele sunt nerabdatoare sa afle detaliile planului de cumparare de obligatiuni, dar si indicii referitoare la noi masuri de politica monetara, relateaza Reuters, precizeaza Newsin.

Analistii asteapta, de asemenea, noile proiectii referitoare la activitatea economica si la inflatia din zona euro pentru acest an si pentru 2010, ce ar putea indica noi masuri de relaxare a politicii monetare.

Din cei 78 de analisti consultati de Reuters in cadrul sondajului, 76 au estimat ca BCE va mentine in aceasta luna dobanda cheie la nivelul minim record de 1%.

Multi dintre acestia sunt de parere ca nivelul dobanzii a atins cel mai mic nivel si ca va ramane neschimbat pana la sfarsitul anului viitor.

Cu toate acestea, apar semne de intrebare in ceea ce priveste posibilitatea ca BCE sa coboare in continuare dobanda de referinta. Unii oficiali ai institutiei au precizat ca nu vor sa coboare sub 1%, insa presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a refuzat luna trecuta sa confirme atingerea nivelului minim al dobanzii, spunand numai ca este cel potrivit.

Unul din patru economisti consultati de Reuters au prevazut o noua reducere in septembrie. Trichet a promis ca va dezvalui si detaliile unui program de cumparare de obligatiuni, in valoare de 60 miliarde euro, ce are ca obiectiv iesirea economiei zonei euro din recesiune, prin reducerea costurilor de creditare pe termen lung.

Pietele vor sa afle si daca institutia planuieste sa continue preluarea de active, in special de obligatiuni corporatiste si de titluri comerciale, asa cum au sugerat unii oficiali.

BCE a coborat in 7 mai dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, la un nou nivel minim istoric, de 1%. Bank of England, pe de alta parte, a mentinut joi dobanda de politica monetara la nivelul minim istoric de 0,5% si a anuntat ca va urca valoarea pachetului destinat cumpararii de active cu 50 miliarde lire sterline.

Banca centrala americana, Federal Reserve (Fed), are o dobanda cheie fluctuanta intre 0% si 0,25% pe an. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#bce, #cheie, #dobanda, #fed, #inflatie , #stiri Jean Claude Trichet