Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE este gata sa furnizeze lichiditate suplimentara pe piata financiara

BCE este gata sa furnizeze lichiditate suplimentara pe piata financiara
Banca Centrala Europeana a anuntat ca este pregatita sa furnizeze pietei financiare lichiditate suplimentara in cazul in care va fi necesar, in urma unei eventuale accentuari a nervozitatii, relateaza AFP.Institutia cu sediul in Frankfurt a notat, in cadrul unui comunicat destinat pietelor financiare, "tensiunile legate de nivelul dobanzii de politica monetara odata cu apropierea finalului trimestrului".


Cu siguranta, bancile comerciale sunt in cautare de lichiditate pentru a-si echilibra bilanturile contabile. in cazul unei coborari a dobanzii de politica monetara, nivelul de lichiditate ar ramane la un nivel scazut din cauza neincrederii ce impiedica bancile sa isi acorde imprumuturi reciproce, asa cum ar fi normal.BCE trebuie sa intervina, asa cum a facut in repetate randuri in trecut, prin operatiuni de refinantare saptamanala sau pe termen de trei luni, sau prin imprumuturi masive in dolari, in cadrul acordului incheiat cu alte banci centrale importante printre care si banca centrala americana Federal Reserve.In ultimele saptamani dobanzile s-au apreciat in continuu ca urmare a acestor operatiuni, semnaland o revenire a nervozitatii pe pietele financiare.Lovite de criza creditelor ipotecare cu grad de risc ridicat din Statele Unite si de criza financiara, bancile incep sa isi recapete increderea si sa evalueze exact impactul crizelor asupra fiecarui sector.Miercuri, presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a reafirmat in fata Parlamentului european ca institutia pe are o conduce va face "tot ce este necesar" pentru a permite functionarea pietei monetare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 899 ori