BCE: Dobanda cheie zero nu este indicata in zona euro

Sambata, 18 Aprilie 2009, ora 18:08
2034 citiri
BCE: Dobanda cheie zero nu este indicata in zona euro

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a repetat sambata ca o dobanda cheie zero, asa cum este in Japonia, nu este indicata in cazul zonei euro, potrivit AFP. 

"Insist asupra faptului ca, in cazul nostru, tinand cont de toate elementele, o politica monetara cu dobanda zero nu ar fi indicata. Nu ma refer la alte banci centrale, ci vorbesc doar in cazul zonei euro", a subliniat Trichet, la o reuniune cu presa din Tokyo.

El nu a exclus insa ipoteza unei noi scaderi a dobanzii cheie, insa "cu masura", subliniind ca a folosit acelasi calificativ si in cazul precedentei diminuari a dobanzii cheie.

BCE a coborat din nou dobanda cheie, cu 0,25 puncte procentuale, la inceputul lunii aprilie, pana la un nivel minim record, de 1,25%, care este insa mult peste cel de 0,1% practicat in Japonia.

Presedintele bancii centrale europene a lasat din nou sa se inteleaga ca masuri "neconventionale" ar putea fi puse in practica in viitor pentru a ajuta agentii economici sa-si recapete increderea, fapt ce reprezinta un element cheie in redresarea economica, in opinia sa.

"Nu voi da niciun indiciu despre ceea ce vom face in 7 mai", la urmatoarea sedinta de politica monetara, a mai spus Trichet.

Seful BCE a spus vineri ca banca centrala va face tot ce este posibil pentru a reda increderea si prosperitatea in piete. Tarile din consiliul guvernator al BCE au pareri impartite in ceea ce priveste nivelul minim al dobanzii cheie si cu privire la adoptarea de masuri neconventionale de politica monetara, precum cumpararea de credite pentru sustinerea economiei zonei euro.

Comentariile lui Trichet vin dupa ce guvernatorul bancii centrale spaniole, Miguel Angel Fernandez Ordonez, a declarat miercuri ca BCE are in continuare de unde sa mai scada dobanda cheie si ca poate lua si alte masuri mai putin conventionale pentru sustinerea economiei.

Comentariile sale intaresc opiniile deja puternice cu privire la faptul ca BCE va cobori dobanda cheie la 1%, la intrunirea din 7 mai, dupa ce a redus deja nivelul cu 3 puncte procentuale din octombrie 2008.

Presedintele Bundesbank, Axel Weber, a spus recent ca BCE va intocmi un pachet de masuri alternative de politica monetara, pentru a sustine economia. In discursul anterior, Weber declara ca BCE ar trebui sa concentreze masurile non-conventionale pe sistemul bancar, nu pe pietele de capital.

#BCE, #dobanda, #cheie, #zona, #euro , #stiri Jean Claude Trichet