BCE: crestere moderata pentru zona euro, in 2010

Joi, 10 Iunie 2010, ora 23:39
1434 citiri
BCE: crestere moderata pentru zona euro, in 2010

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat joi ca ritmul de crestere a economiei zonei euro va fi unul moderat in 2010, avand in vedere contextul actual, caracterizat de tensiuni si incertitudini, informeaza Les Echos, citat de Newsin. 

"Riscurile asupra perspectivei economice sunt echilibrate la nivel global, in contextul incertitudinilor accentuate din aceasta perioada", a declarat presedintele BCE dupa anuntarea deciziei de mentinere a dobanzii cheie la minimul de 1%, informeaza cotidianul francez Les Echos.

El a explicat ca economia mondiala si comertul exterior si-ar putea reveni peste asteptari, sustinand astfel exporturile din zona euro.

"Cu toate acestea, la nivelul BCE exista inca o anumita ingrijorare cu privire la tensiunile reaparute in anumite segmente ale pietelor financiare si mai ales in privinta impactului acestora asupra increderii europenilor", a adaugat Trichet.

"Cresterea reala a PIB-ului va fi cuprinsa intre 0,7% si 1,3% in 2010 si intre 0,2% si 2,2% in 2011", a estimat presedintele Bancii Centrale Europene.

El a mai spus ca analistii BCE "prevad o inflatie anuala calculata in baza IAPC (indicele armonizat al preturilor de consum) cuprinsa intre 1,4% si 1,6% in 2010 si intre 1% si 2,2% in 2011". 

#bce, #crestere, #zona euro, #trichet , #stiri Jean Claude Trichet