Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE coboara previziunile pentru zona euro

BCE coboara previziunile pentru zona euro

Banca Centrala Europeana (BCE) a revizuit in scadere puternica previziunile de crestere economica pentru zona euro in acest an, estimand o comprimare a produsului intern brut (PIB) cu 2,7%, potrivit cifrelor publicate joi de presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, relateaza AFP.

Institutia a mai coborat si previziunile legate de inflatie pentru anul in curs, de la 1,4% la 0,4%. Pentru 2010, BCE si-a redus, de asemenea, estimarile. Daca pana acum miza pe o crestere economica de 1%, in prezent considera ca va fi egala cu zero.

Perspectivele inflationiste pentru 2010 au fost coborate de la 1,8% la 1%.


BCE a coborat joi dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, la nivelul minim record de 1,50%, in contextul in care economia se scufunda in recesiune, iar inflatia este mult sub nivelul tintit de institutie.


Decizia de relaxare a politicii monetare, in conformitate cu asteptarile analistilor, reprezinta a cincea miscare de acest gen din octombrie, in conditiile in care criza financiara afecteaza grav economia zonei euro, aflata deja in recesiune, iar inflatia ar putea continua sa se tempereze.


Toti cei 78 de economisti care au participat la un sondaj Reuters au anticipat ca BCE va cobori dobanda cheie si, cu exceptia a doi analisti, toti au estimat ca institutia cu sediul la Frankfurt va scadea dobanda cheie cu o jumatate de punct procentual. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1612 ori