BCE ar putea renunta la posibila crestere a dobanzii cheie

Joi, 12 Iunie 2008, ora 11:07
1040 citiri
BCE ar putea renunta la posibila crestere a dobanzii cheie

Banca Centrala Europeana (BCE) si-ar putea schimba pozitia referitoare la o eventuala majorare a dobanzii cheie, dupa o intalnire a ministrilor de finante ai tarilor Grupului celor Opt (G8), a spus ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, conform Reuters.BCE a aratat anterior ca o majorare a dobanzii cheie este posibila in iulie si s-a aratat ingrijorata referitor la inflatia din zona euro, care depaseste nivelul tintit de catre banca, de sub 2%.


"BCE functioneaza pe baza unui singur indicator, care este inflatia. Este evident ca atunci cand presiunile inflationiste sunt resimtite, reactia BCE este a arata ca dobanda cheie ar putea fi majorata, insa banca nu a spus ca acest lucru este cert", a declarat Lagarde pentru un post de radio.


 "Cred ca discutiile la nivel international ce incep maine la Osaka vor determina, poate, BCE sa isi schimbe pozitia", a spus oficialul francez.


 Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat recent ca banca ar putea urca dobanda cheie, la urmatoarea sedinta de politica monetara, din 3 iulie.


 "Nu spun ca acest lucru este sigur. Spun ca este o posibil", a subliniat seful BCE.