Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE ar putea cobori dobanda cheie la 1.5%

BCE ar putea cobori dobanda cheie la 1.5%

Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea cobori dobanda cheie la sedinta de joi, la nivelul inedit de 1,50%, in speranta de a atenua o recesiune care se propaga rapid in zona euro, relateaza AFP. 

Economistii si jucatorii de pe piete mizeaza pe o reducere cu o jumatate de punct procentual a dobanzii de politica monetara a Bancii Centrale Europene, care ar ajunge astfel la cel mai scazut nivel de la crearea zonei euro cu zece ani in urma.


"Stiti ca nu ne luam niciun pre angajament, dar, in general, nici nu luam prin surprindere piata", declara recent unul dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE, spaniolul Miguel Angel Ordonez. Aceasta exprimare ar putea, totodata, exclude un gest mai pronuntat, afirma economista Jennifer McKeown de la compania Capital Economics.


"Recesiunea profunda din zona euro cere actiuni curajoase", a avertizat economista, din punctul careia de vedere BCE nu are alta optiune decat sa coboare dobanda cheie in urmatoarele luni la un nivel apropiat de zero, cum au facut Statele Unite si Japonia. Marea Britanie urmeaza aceeasi tendinta.


In perioada octombrie-ianuarie, BCE a coborat dobanda cheie de la 4,25% la 2%.


 


Activitatea industriala a scazut drastic, in contextul diminuarii cererii de pe plan mondial, somajul a revenit in ianuarie la un nivel de 8,2%, un maxim din septembrie 2006, iar barometrele pentru increderea antreprenorilor, mai ales, continua sa scada.


Dupa o diminuare istorica, de 1,5% a produsului intern brut (PIB) din trimestrul al patrulea comparativ cu cel anterior, expertii se tem de un trimestru intai 2009 cu o evolutie la fel de dezamagitoare.


Inflatia este o problema a trecutului, in conditiile in care zona euro se confrunta cu o perioada de dezinflatie alimentata de criza economica, dar si de scaderea masiva din ultimele luni a preturilor materiilor prime.


La 1,1% in ianuarie, inflatia este mult sub nivelul tintit pe termen mediu de Banca Centrala Europeana, de 'imediat sub' 2%.


Concomitent, creditarea devine din ce in ce mai rara, in conformitate cu statisticile publicate de BCE.


"Tinand cont de starea economiei si de temperarea inflatiei, se impun noi masuri de relaxare a politicii monetare", a spus Celemente De Lucia, economist la banca franceza BNP Paribas.


Dupa ce a respins categoric ideea de a cobori dobanda cheie pana la zero, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet a amorsat un viraj la inceputul lui februarie, spunand ca "deocamdata" aceasta optiune nu este luata in considerare. 



Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1609 ori