BCE a inceput retragerea masurilor exceptionale de sprijinire a pietelor financiare

Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 16:28
1205 citiri
BCE a inceput retragerea masurilor exceptionale de sprijinire a pietelor financiare

Banca Centrala Europeana (BCE) a inceput sa retraga o parte a masurilor exceptionale de lichiditate destinate sprijinirii pietelor financiare, iar procesul se va desfasura "ordonat", a declarat, vineri, presedintele institutiei financiare europene, Jean-Claude Trichet.

"Criza financiara se tempereaza si anumite sectoare ale sistemului financiar arata semnele unei recuperari "semnificative", chiar daca o parte a institutiilor bancare sunt afectate, inca, de probleme", a spus Trichet, in timpul unei conferinte desfasurata la Londra, precizeaza Mediafax.


"Am trecut saptamana trecuta la initierea, intr-un mod gradual, a retragerii unei parti a masurilor exceptionale. Am fost foarte clari ca vom retrage sprijinul intr-un mod ordonat si bine planificat", a afirmat presedintele BCE.


Ca urmare a acestor masuri exceptionale si a programelor monetare si fiscale ample, presiunile asupra sistemului financiar din zona euro scad si a inceput recuperarea economica.


Aceasta revigorare a activitatii economice este, in anumite domenii, "foarte semnificativa", a spus Trichet.


Banca a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul minim de 1% in timpul sedintei de saptamana trecuta, dar a anuntat planuri de retragere a masurilor de sprijin prin care au fost introduse in piata financiara lichiditati de miliarde de euro, pentru a combate efectele crizei.


Analistii se asteapta ca dobanzile BCE sa ramana la actualul nivel pana in ultimul trimestru al anului 2010.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#masuri, # criza, # bce, # piete, # sprijin , #stiri Jean Claude Trichet