Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Basescu: Obiectivul Romaniei este adoptarea euro in 2014

Basescu: Obiectivul Romaniei este adoptarea euro in 2014

Presedintele Traian Basescu, aflat la Frankfurt pentru a participa la marcarea celor zece ani de existenta ai Bancii Centrale Europene, a declarat luni ca i se pare "realista" aderarea Romaniei la zona euro in 2014, obiectiv pe care il va confirma in capitala financiara a Germaniei."Vreau sa afirmam oficial si la cel mai inalt nivel ca ne propunem obiectivul 2014 pentru aderarea Romaniei la zona euro", a declarat Basescu ziaristilor care il insotesc in deplasarea la Frankfurt.


Seful statului a calificat drept "realist" acest termen, desi a admis ca "nu e usor, avand in vedere situatia economica europeana in general".


"Este un termen realist, daca se fac politici stranse", a adaugat Basescu.


Presedintele Traian Basescu participa luni, la Frankfurt, la ceremoniile organizate pentru marcarea a zece ani de la infiintarea Bancii Centrale Europene. La eveniment vor fi prezenti cancelarul german Angela Merkel, ministrul german de Finante Peer Steinbruck, comisarul pentru afaceri economice si monetare Joaquin Almunia si guvernatorul Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet. Sunt asteptati, de asemenea, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering.


Tinta privind adoptarea monedei euro in anul 2014 va fi greu de atins fara o crestere semnificativa a eficientei politicilor bugetare si fiscale, a declarat, la 23 aprilie, comisarul european Leonard Orban.  "Opinia Comisiei este ca, fara masuri hotarate in continuare, fara o crestere semnificativa a eficientei politicilor bugetare si fiscale, obiectivul trecerii in 2012 la mecanismul interimar si in 2014 la euro va fi greu de atins", a declarat comisarul la finalul unei dezbateri pe tema Strategiei Lisabona.


Presedintele Traian Basescu declarase, in cadrul aceleiasi dezbateri, ca Romania trebuie sa isi asume, explicit, anul 2014 pentru adoptarea monedei unice europene. El a avertizat insa ca tinta este realista numai daca autoritatile vor gestiona cu responsabilitate cheltuielile publice si daca vor fi introduse mecanisme "coerente" de planificare si executie bugetara multianuala.


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara la sfarsitul lunii februarie ca Romania ar putea rata tinta de aderare la zona euro, stabilita pentru 2014, daca nu va reusi sa reduca semnificativ inflatia in 2008 si 2009. El a spus ca, pentru a adera la zona euro in termenul propus, Romania ar trebui sa aiba deja in 2010 inflatia in limitele stabilite prin criteriile de la Maastricht. Aceste criterii prevad ca media inflatiei anuale a tarilor care adera la sistemul monedei unice europene sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media inflatiei anuale din cele mai bine clasate trei economii din zona euro.


Mugur Isarescu a cerut saptamana trecuta clasei politice romanesti sa isi asume inca de pe acum obiectivul de aderare a Romaniei la zona euro in 2014, daca vrea respectarea aceastei tinte, si sa tina cont ca o convergenta nominala nu e sustenabila fara una reala. Seful bancii centrale a explicat ca asumarea tintei pentru adoptarea monedei unice de catre clasa politica nu presupune un angajament scris, explicit, ci stabilirea de catre guvern a unor obiective si politici adecvate.


Romania si-a propus sa adopte euro in 2014, ceea ce ar presupune intrarea in mecanismul ratelor de schimb (ERM2) cu doi ani mai devreme, in 2012. Pentru aceasta, Romania trebuie sa indeplineasca anumite criterii de convergenta nominala - limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB (calculat dupa standardul european ESA95) si mentinerea datoriei publice la mai putin de 60% din PIB.


Un criteriu esential este ca inflatia medie anuala, care a ajuns in Romania la 6,3% in aprilie, sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale inflatia medie a celor mai performanti trei membri ai zonei euro.


Alte doua criterii sunt legate de rata dobanzii la titlurile de stat pe termen lung si cursul de schimb, care devine important inainte de intrarea in ERM2, care presupune fixarea unui culoar de fluctuatie de plus sau minus 15% a monedei nationale fata de euro.


Ministrii de finante din Uniunea Europeana au avertizat Romania, in februarie, ca a permis accentuarea deficitului bugetar in ciuda cresterii economice puternice. Comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Joaquin Almunia, declara la sfarsitul lunii ianuarie ca este ingrijorat de majorarea deficitului bugetar al Romaniei, care se extinde in ciuda cresterii economice puternice. La inceputul lunii mai, Comisia Europeana a apreciat ca Romania indeplineste criteriul privind pragul admis al deficitului bugetar, dar nu le indeplineste pe cele privind stabilitatea preturilor, rata de schimb sau convergenta dobanzilor pe termen lung, prin urmare nu indeplineste conditiile pentru adoptarea euro.


UE poate lansa o procedura de nerespectare a nivelului deficitului bugetar maxim permis, menit a constrange statele sa tina deficitul sub 3% din PIB. In cazul in care statele din zona euro nu reusesc sa tina sub control deficitul bugetar, ar putea fi amendate cu sume considerabile, in cazuri mai speciale.  Statele din afara zonei euro nu risca amenzi, insa ar putea fi afectate de inghetarea fondurilor europene, in cazul in care incalca in mod repetat reglementarile UE.


Analistii spun ca economia Romaniei s-ar putea supraincalzi, in cazul in care acest fenomen nu a avut deja loc, daca nu va tine sub control inflatia si deficitul de cont curent.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1444 ori